Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальна економічна зона в Перемишлі відкриє польському бізнесу ворота в Україну.


Єва Поштар Варшава, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У прикордонному місті Перемишлі, що в Підкарпатському регіоні Польщі, створили відділення економічної зони "Євро-Парк Віслосян". Центр цієї зони у місті Тарнобжег, однак її організатори вирішили, що треба створити відділення в Перемишлі, щоб бути ближче до державного українсько-польського кордону. Вільні економічні зони, які від часу входження Польщі до ЄС, названі спеціальними економічними зонами, існують у Польщі від 1995 року. Польські підприємці дуже зацікавлені інвестувати до Перемишля, бо переконані, що це місто, на шляху схід-захід, є відкритими воротами в Україну.

Перемишль. Площа Ринок.
Відділення Спеціальної економічної зони "Євро-Парк Віслосян" працює від початку цього року на 12-ти гектарах міської площі Перемишля. Влада зони здивована, що вже через кілька тижнів надійшло дуже багато заявок на участь від польських фірм. Від інвестиційного буму скористається Перемишль, адже відкриваються нові робочі місця. І тому міська рада Перемишля вирішила звернутись до польського уряду, щоб майже у 20 разів збільшити територію економічної зони "Євро-Парк Віслосян".

Радіо Свобода поцікавилося в "Євро-Парку Віслосян", чи кожна польська фірма може інвестувати в Перемишлі. На це директор центрального осідку спеціальної економічної зони в Тарнобжезі Марек Індик відповів: "Ми в першу чергу зацікавлені в тому, щоб запросити підприємства, які займатимуться виробництвом, створюватимуть робочі місця, даватимуть продукцію".

Що саме приваблює підприємців?

Марек Індик зазначив, що в спеціальних економічних зонах Польщі прекрасні умови для інвестування. Це можливе завдяки законодавству Євросоюзу про громадську допомогу приватним інвесторам. Так, підприємець може отримати компенсацію половини інвестиційних витрат, або половини коштів зарплат робітників протягом двох років. Пільги для малих фірм ще більші і сягатимуть навіть 65-ти відсотків. Однак передумовою для отримання їх є те, що підприємець мусить бути власником нерухомого майна і 5 років продовжувати роботу над проектом. Охочих починати економічну діяльність у Перемишлі не бракує.

Які найбільші проблеми співпраці з Україною?

Марек Індик: "Хочемо співпрацювати з Україною, в тому числі з фірмами, що діють у тамтешніх вільних економічних зонах. На мою думку, ці зони на українському боці раніше чи пізніше почнуть знову діяти".

В інтерв''ю Радіо Свобода Марек Індик зазначив, що найбільші проблеми економічної співпраці з Україною він вбачає у недосконалому українському законодавстві. Польща, на його думку, мала подібні проблеми при входженні до ЄС: "Ми на початку 2001 року почали пристосувати свої закони до стандартів ЄС. Тут зокрема йдеться про справу громадської допомоги приватному бізнесу, про вільні економічні зони. Все це в України ще попереду”.

Директор центрального осідку спеціальної економічної зони в Тарнобжезі Марек Індик досить оптимістично оцінює перспективи українсько-польської економічної співпраці. Він наголошує, що вже тепер поліпшилася ситуація на українсько-польському кордоні. Тут прикладом може бути пункт переходу Краковець-Корчова, що неподалік Перемишля. Як каже Марек Індик, цей прикордонний пункт вже зараз повністю відповідає усім вимогам Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG