Доступність посилання

ТОП новини

Чи подешевшають «іномарки» після вступу України до СОТ?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іномарки повинні подешевшати після вступу України до Світової організації торгівлі, стверджує частина експертів. Зобов''язання зменшити ввізне мито на імпорт авт із нинішніх 25-ти до 10-ти відсотків – одна з умов, необхідних для вступу до СОТ. Водночас інші фахівці прогнозують: дешевших машин українці не дочекаються, бо існує чимало схем, щоб зберегти нинішню цінову політику.


За даними експертів, Україна входить до десятки світових лідерів із продажу іноземних авто. За останні роки загальновизнані автогіганти дедалі більше уваги звертають саме на українського споживача. Водночас така популярність українського ринку не робить автомобілі доступнішими для покупців. На перешкоді, на думку спостерігачів, насамперед, чинне 25-відсоткове імпортне мито.

Чи вплине на ціну зниження мита?

Втім, як стверджує економіст Катерина Малюгіна, зниження мита до 10 відсотків, що передбачає вступ до СОТ, навряд чи посприяє зниженню цін. На заваді може стати все той же високий попит у державі на закордонні авта. Катерина Малютіна в інтерв´ю Радіо Свобода зазначила: «На сьогодні в Україні є дуже стійкий попит, він дуже швидко зростає саме на нові іномарки. І тому, можливо, ось цей фактор високого попиту завадить імпортерам зменшувати ціну, оскільки яку б ціну вони не встановили, все одно українці купуватимуть ці нові, дорогі автомобілі».

Експерти на підтвердження своїх слів про малоймовірність зниження ціни на авта наводять приклад сусідніх Польщі, Чехії, Угорщини, де після вступу до СОТ ціни не знизились. За словами експертів, автоімпортери самі грають не останню роль у подорожчанні автомобілів.

Автосалони можуть вдатися до хитрощів

Фахівці підрахували: прибуток автоімпортера з продажу кожного авта становить щонайменше 15 відсотків. Щоб підтримати його на такому ж рівні, салони можуть підвищити ціни незадовго до вступу України до СОТ. Після запровадження нового мита вони «зроблять милість» для покупців і повернуть нинішню вартість, не забувши при цьому про себе у численних рекламних кампаніях.

Не сприятиме зниженню ціни і доволі високий рівень закритості українського ринку, який, на думку економіста Світлани Таран, збережеться і після вступу України до СОТ: «Цей ринок був надзвичайно захищений: високі мита, заборона на ввезення старих автомобілів. Але і після вступу до СОТ він буде, хоча і більш відкритим, ніж зараз, проте достатньо збалансованим щодо імпортних та вітчизняних автомобілів».

Залишається і тіньова схема

«Підігрівають» в Україні ринок іномарок ще й так звані сірі дилери. За оцінкою фахівців, кожний другий «Лексус», «Ролс-Ройс» та «БМВ» на українські шляхи потрапляє за тіньовою схемою. А це зменшує прибутки легальних салонів. Ті, зі свого боку, змушені підвищувати ціни на свій товар, щоб «відбити» втрачені кошти.

Матеріали до теми:

• В Україні можуть зрости ціни на пальне.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG