Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному тепло подешевшало на 1 місяць на 8%.


Валентина Одарченко Рівне, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учорашні акції громадських організацій, проведені у 18 обласних центрах України з метою зниження необґрунтованих житлово-комунальних тарифів, мали різні результати: від нульового у Херсоні до мізерного, за оцінкою мешканців, 8-відсоткового зниження тарифів на тепло у Рівному.

Учасники акції
(© RadioSvoboda.Ua)
Рівняни, котрі брали участь в акції, не приховували розчарування. «Нам кинули кістку у вигляді 8 відсотків – після того, як незаконно витягли з наших кишень 3 мільйони», – казали вони.

– Не вистачає зарплати за все заплатити. Так б’є по кишені сім’ї…

– 300 гривень тільки за опалення і гарячу воду, а ще холодна, газ, електрика – щонайменше 400 гривень… Хіба можна прожити з двома дітьми?

– Тут атомна електростанція – ми звідти нічого не маємо, ніяких знижок. Якщо кияни сьогодні платять 2 гривні 6 копійок, а ми – чотири шістнадцять, то я пропоную – платити 50 %, щоб як кияни…


Рівненські тарифи більші за столичні вдвічі

У Луцьку, Тернополі, Хмельницькому ціна за квадратний метр опалюваної площі нижча, ніж у Рівному, на гривню-півтори. У Києві – вдвічі.

Виявлені напередодні прокуратурою порушення, які полягали у викривленні даних про рівень споживання населенням тепла, свідчать про необхідність нового аналізу й перегляду тарифів – переконаний депутат обласної ради, БЮТівець Юрій Прокопчук: «Цифри, які були озвучені з перевірки КРУ, – там закладений резерв не на 10, а на всі 30 відсотків…».

За зниження тарифів голосувала більшість. Меншість, яка утрималась, на чолі з міським головою говорила про взяті «зі стелі» відсотки та політичний піар. Але директор комунального підприємства «Теплотранссервіс» Петро Сергійчук вийшов із зали шокованим: «Зараз після ухвалення цього рішення буде проплата 10-15 відсотків – ми не зможемо заплатити за газ, електроенергію, не виплатимо зарплату. Потім через два тижні приїдуть з НАК «Нафтогаз», запломбують засувки – і взагалі залишимося без тепла. Є ж люди, які взагалі не платять».

20-гривневе полегшення

Василь Котик
(© RadioSvoboda.Ua)
Зменшення тарифу принесе полегшення життя середньостатистичної рівненської сім’ї на 20 гривень щомісяця. «Але ви переплачуєте значно більше!» – переконував земляків під міськрадою пенсіонер Василь Котик, який упродовж чотирьох років доводив по судах необґрунтованість тарифу на тепло і нині платить удвічі менше від офіційно затвердженого тарифу.

Василь Котик: «Треба домагатися не зниження тарифів наскількись там відсотків. У кожної квартири є паспорт, де зазначено, скільки елементів стоїть на батареї, які беруть тепло. Я сьогодні плачу «Комуненергії» за тепло по розрахунках на основі фізики. Вони математично розраховуються».

Пікетувальники так і не дочекалися від депутатів відповіді, чому при вдвічі меншій зарплаті від середньостатистичного киянина вони платять за тепло удвічі більше і чому на загальнодержавному рівні в тарифи закладена ціна туркменського, а не українського газу. Тим часом міський голова зіронізував, що з таким успіхом на наступну сесію доведеться виносити питання про закупівлю пічок-«буржуйок».

Платити за новими тарифами у Рівному будуть… аж місяць – починаючи з 15 березня. Після завершення опалювального сезону місто традиційно буде позбавлене централізованого гарячого водопостачання… на півроку.
XS
SM
MD
LG