Доступність посилання

ТОП новини

Новий сезон — нові тарифи.


Юлія Рацибарська Слухати: Дніпропетровськ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Від 1 березня у Дніпропетровську зросла квартплата — до тарифів на утримання будинків включили розрахунки за вивезення побутового сміття.

Ціни ростуть - сервіс на місці...
Із нового сезону мешканцям Дніпропетровську за утримання своїх будинків доведеться платити по-новому.

У міського бюджету немає грошей на сміття

Експеримент міської влади, запроваджений у період цьогорічних виборів, коли вивезення сміття дотували з міського бюджету, від сьогодні припиняють. Начальник управління з питань поводження з відходами Дніпропетровської міської ради Віктор Приваліхін пояснив Радіо Свобода: «2006 року плата за вивезення і утилізацію сміття в тариф квартплати не входила. Це в середньому 9 копійок з квадратного метра. Ці кошти перераховувались перевізникам, тим підприємствам, які займаються захороненням чи спалюванням відходів напряму, з місцевого бюджету».

Тепер грошей у бюджеті немає, і всі розрахунки за вивезення сміття знову перекладають на плечі споживачів. Пан Приваліхін каже, що спершу хотіли зробити справедливішою саму схему розрахунку тарифу за вивезення сміття — брати плату не за 1 квадратний метр площі житла, а з кожного мешканця квартири. Та не вийшло — усі тарифи визначають за приписами Кабміну, а вони лишились незмінними.

Аварійні будинки платитимуть менше

За рішенням виконкому міськради, за вивезення твердих побутових відходів мешканці міста будуть платити в середньому по 8-12 коп. за 1 кв. м площі житла. Тарифи затвердили з огляду на стан інженерного обладнання для кожного будинку окремо — із мешканців аварійних братимуть менше.

Депутати закликають людей платити тільки тоді, коли отримуватимуть послугу, і активніше долучатись до обговорення проекту реформування галузі. Голова постійної комісії з житлово-комунального господарства Дніпропетровської міської ради Сергій Воробйов наголосив: «Щоб тарифи обговорювались не тільки з точки зору, великі вони чи маленькі, обґрунтовані вони чи не обґрунтовані, а й з точки зору — якісні чи неякісні послуги. А у випадку, якщо послуги не надаються, щоб люди могли оскаржити законно і не сплачувати».

Між тим за чистоту на вулицях та біля будинків мешканці Дніпропетровська готові платити. З однією умовою: «Так, я готовий платити. Якщо ці кошти будуть використовуватись належним чином, то чому б і ні? Якщо сміття буде вивозитись регулярно, біля будинків буде чисто, мені не шкода цих грошей».

Бруд подолати не вдається

Поки ж Дніпропетровськ вважають найбруднішим містом області. З нового року міська влада бореться зі стихійними звалищами і ніяк не переможе. До ювілею області, який відзначали два дні тому, планували ліквідувати усі смітники, а вдалося — лише близько половини.

Тарифи на квартплату у Дніпропетровську востаннє змінювали півтора року тому. Тоді, піднявши ціни, запровадили пільгу для мешканців перших поверхів — їх звільнили від сплати за утримання ліфтів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG