Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні антикризова коаліція має намір зареєструвати законопроект про дострокові вибори Президента та Верховної Ради


Президент України висловив переконання, що відповідь на те, як врегулювати ситуацію, що склалася, дає діалог та взаємоповага учасників політичного процесу: "Все решта – провокації, шантаж...". Голова фракції СПУ Іван Бокий в інтерв’ю Радіо Свобода: “Ми, соціалісти, дотримуємося думки, що є божевілля однієї політичної сили, і починає сходити з розуму інша, яка хоче це запропонувати Україні...”.


Президент України Віктор Ющенко наголошує, що питання проведення дострокових виборів – як парламентських, так і президентських – чітко визначені українським законодавством: "Якщо ми говоримо про роль виборчої системи у формуванні загальнонаціонального діалогу, безумовно, вона існує. Але кожна ініціатива повинна грунтуватися виключно на законі. Якщо вона виступає за рамки закону, це сіє зерна спекуляції, неправди, а можливо, і конфлікту на багато років наперед. Нам треба уникати цього".

У четвер у Тбілісі на спільній прес-конференції з Президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі, Президент України висловив переконання, що відповідь на те, як врегулювати ситуацію, що склалася, дає діалог та взаємоповага учасників політичного процесу: "Все решта – провокації, шантаж, психологічний тиск, які працюють безрезультатно". Крім цього, наголосив Президент, він не вітає подібні ініціативи політиків, оскільки вони відволікають увагу суспільства від справді актуальних і гострих для України питань.

А представники Партії регіонів вважають, що дострокові вибори Президента та Верховної Ради можуть вивести Україну із політичної кризи. У законопроекті регіонала Василя Кисельова йдеться, що перевибори мають відбутися вже у вересні. А регіонал Володимир Зубанов напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “У 1994 році, коли була і президентська, і парламентська криза, тоді Кравчук погодився, що він йде достроково з посади і проводить позачергові вибори. Думаю, що й сьогодні, якщо разом Президент, парламент, уряд не можуть знайти спільної мови по важливих питаннях, може, доречно було б Ющенку подати у відставку і 30 вересня зробити позачергові перевибори парламенту та Президента. Це було б справедливо, думаю, що народ нормально б це сприйняв”.

Соціалісти кажуть, що не підтримують дострокових виборів ані парламенту, ані Президента. Голова фракції СПУ Іван Бокий в інтерв’ю Радіо Свобода: “Ми, соціалісти, дотримуємося думки, що є божевілля однієї політичної сили, і починає сходити з розуму інша, яка хоче це запропонувати Україні. Якщо цю хворобу не вилікують на Банковій і у парламенті, тоді доведеться підтримувати цей законопроект”.

Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович сумнівається у проведенні одночасних дострокових виборів Президента та парламенту.

Дострокові президентські вибори можуть стати реальністю, якщо антикризова коаліція піде на відвертий антиконституційний переворот, таку думку напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода висловив представник Президента у парламенті Роман Зварич: “Конституція визначає вичерпний перелік підстав, відповідно до яких може бути ухвалене рішення Верховної Ради щодо оголошення дострокових Президентських виборів. Для того, насамперед, потрібно ухвалити рішення щодо дострокового припинення повноважень Президента. А таке рішення, відповідно до 108-ї статті Конституції, може бути ухвалене в одному із чотирьох можливих випадків. Коли Президент подає у відставку. Коли за станом здоров’я він не може виконувати свої повноваження. Коли приймається чи завершується процедура імпічменту Президента або ж у випадку його смерті”.

Про дострокові вибори Верховної Ради Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” заговорили раніше. Саме це є головною метою, яку перед собою ставить об’єднана опозиція. Втім, частина нашоукраїнців виступає проти перевиборів парламенту. Підв’язування під дострокові парламентські вибори дострокові вибори Президента оглядачі розцінюють як відповідь урядової коаліції на виклик опозиції.

Матеріал до теми:

• Перевибори Президента та парламенту: міф чи реальність?
XS
SM
MD
LG