Доступність посилання

ТОП новини

Чи отримає Україна американські гроші на реформу комунального господарства?


Сергій Куделя Вашингтон, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Масштабну підтримку Україні при реформуванні комунального сектора могли б надати Сполучені Штати. Таке сподівання лідер української опозиції Юлія Тимошенко висловила у Вашингтоні. За її словами, вона мала зустріч із одним із керівників американської корпорації «Виклики тисячоліття», яка могла би надати кошти на модернізацію тепло- і водопостачання в Україні. Тимошенко пообіцяла ініціювати створення робочої групи під егідою Президента, щоб залучити ці фонди. Кореспондент Радіо Свобода поросив прокоментувати цю заяву представника корпорації «Виклики тисячоліття».

За словами представника американської організації, ґранти, які ця корпорація вже надала Україні, передбачені для боротьби з хабарництвом. Їх спрямують перш за все на викорінення корупції в системі державного управління, судах та освітній галузі та на фінансування громадських організацій і ЗМІ.

Додаткові ж ґранти від корпорації Україна може отримати в рамках іншої програми «Компакт», і саме ці гроші можуть згодом піти на реформу ЖКГ. Але перед цим, за словами посадовця корпорації «Виклики тисячоліття», державні органи — йдеться перш за все про Кабінет Міністрів і Секретаріат Президента — повинні надати детально розроблену програму дій, яку ще мають окремо затвердити в Вашингтоні.

Говорити про американські ґранти на реформу комунальної системи передчасно

Вирішення всіх цих процедурних питань триває щонайменше півтора року. Крім того, отримання додаткових ґрантів Україною залежатиме від успішності виконання вже чинних зобов’язань у рамках уже наявної порогової програми, яка щойно розпочалася. Отже, говорити про якісь американські ґранти на реформу комунальної системи в Україні наразі передчасно.

А щодо ймовірних обсягів додаткового фінансування, то, за словами американського посадовця, розмір ґрантів у рамках програми «Компакт» переважно буває від 100 до 500 мільйонів доларів.

Корпорація «Виклик тисячоліття» — американська напівдержавна організація, яка керує наданням фінансової допомоги США країнам, що розвиваються і засвідчили свою відданість розвиткові політичної й економічної свободи, освіти й охорони здоров’я, боротьбі з корупцією, дотриманню громадянських свобод і верховенству права.

Україна минулого року підписала з корпорацією угоду про надання коштів за пороговою програмою на боротьбу з корупцією. Цього року Україна також отримала право починати процес подачі заявки на отримання допомоги за програмою «Компакт».
XS
SM
MD
LG