Доступність посилання

ТОП новини

«Для України НАТО і Євросоюз не є аж такі різні речі. Ми не є та країна, яка може собі дозволити гратися і в одне, і в друге окремо» — Святослав Вакарчук.


Тарас Марусик Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — «Нова Україна в новій Європі» – під також назвою пройшла у Києві міжнародна конференція, присвячена питанням європейської й євроатлантичної інтеграції України. Організована Фундацією «Суспільність», Інститутом євроатлантичного співробітництва та Представництвом Європейської Комісії в Україні, конференція залучила чимало відомих українських «єврооптимістів». Виступали там і політики і митці, можна було почути думку і Міністра юстиції Олександра Лавриновича, і лідера гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука.

Конференція «Нова Україна в новій Європі» була побудована з п’яти послідовних сесій, а розпочала свою роботу з теми політичного реформування в Україні та європейських стандартів демократії і верховенства права.

Зокрема, Олександр Лавринович заявив, що конституційна реформа поставила, безумовно, «запобіжник від загрози зловживання владою однією особою, але водночас створено виклик протистоянню двох абсолютно легітимних інститутів — і всенародно обраного президента, і уряду, сформованого парламентом».

Чи ухвалює французький парламент незаконні закони?

Міністр юстиції звернув увагу на велику кількість ветованих Президентом законів: «Від серпня минулого року по лютий цього року ухвалено 140 законів. Голова держави 26 разів застосував право вето. А цього року з 20 законів, які ухвалені, 13 законів одержали вето Президента України».

При цьому Олександр Лавринович покликався на французький досвід співіснування лівого президента і правого парламенту і навпаки.

На це колишній Міністр закордонних справ Борис Тарасюк запропонував Міністрові юстиції порахувати, скільки законопроектів, які б суперечили конституції, було внесено в Національну Асамблею Франції.

Не перевелися єврооптимісти в Україні

У секції «Безпековий вимір: співвідношення європейської і євроатлантичної інтеграції», серед інших, виступав і відомий виконавець, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Чи залишається він після кількох постпомаранчевих років розчарувань єврооптимістом чи, може, вже став євроскептиком?

«У своєму запитанні Ви зразу задаєте тон відповіді. Я не хотів би погоджуватися з тим, що я маю роки розчарування. Я вважаю, що все еволюційно відбувається, і ті помилки, які були зроблені, підуть на користь», — відповів Вакарчук на запитання Радіо Свобода.

За його словами, він — «абсолютно» єврооптиміст: «Для України НАТО і Євросоюз не є аж такі різні речі. Ми не є та країна, яка може собі дозволити гратися і в одне, і в друге окремо. На сьогоднішній день безпекова складова є для України гіперважливою, і про неї треба говорити кожного дня».

Колишній Міністр закордонних справ Борис Тарасюк в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що, незважаючи на дії теперішнього уряду, Прем’єр-міністра й антикризової коаліції, він також залишається єврооптимістом.

«Крім того, в мене з’явилося більше часу, щоб займатися діяльністю з інформування суспільства як директор неурядової організації — Інституту євроатлантичного співробітництва. Ми продовжуємо організовувати „круглі столи“ в регіонах нашої держави, і ця конференція є також продовженням цієї діяльності», — сказав Борис Тарасюк.
XS
SM
MD
LG