Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть «більшої прозорості» військової розбудови Китаю, а Китай застерігає США «не давати хибних сигналів» Тайваневі


У Пекіні Тайвань вважають розкольницькою частиною єдиного Китаю і не виключають «возз’єднання» навіть воєнною силою.

Вашинґтон хотів би ширшого діалогу з Пекіном навколо цілей щойно оголошеного зростання військових видатків у Китаї майже на 18 відсотків, заявив заступник Державного секретаря США. Джон Неґропонте перебуває з візитом у Пекіні.

Раніше в неділю в Китаї оголосили про зростання цього року видатків на військові потреби до близько 45 мільярдів доларів у перерахунку. Офіційно кошти мають піти на підвищення платні і рівня життя в збройних силах, але також на «модернізацію озброєнь».

Водночас Китай висловлює сподівання, що США не даватимуть «хибних сигналів» тайванським «сепаратистам». Про це сказав Джонові Неґропонте Державний радник Китаю Тан Цзясюань.

Державний радник — одна з найвищих урядових посад у Китаї, що йде після віце-прем’єр-міністрів.

Напередодні Пекін висловив свій спротив планам Вашинґтона продати владі в Тайбеї близько 450 ракет протиповітряної оборони.

У Пекіні Тайвань вважають розкольницькою частиною єдиного Китаю і не виключають «возз’єднання» навіть воєнною силою. Останніми роками континентальний Китай значно наростив свій ракетний потенціал на східному узбережжі поблизу Тайваню.

У Тайбеї, навпаки, розкольницькою частиною єдиної держави вважають континентальний Китай і водночас побоюються можливих силових акцій Пекіна.
XS
SM
MD
LG