Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Брюсселі мають початися переговори між ЄС і Україною про нову, посилену угоду


Термін нині чинної Угоди про партнерство і співпрацю між Україною і Європейським Союзом збігає в лютому наступного року. ЄС вирішив, що нова угода не має містити перспективи членства України в Євросоюзі, як також і заперечення такої можливості. Натомість нова угода має передбачати створення зони вільної торгівлі між Україною й ЄС.


Термін нині чинної Угоди про партнерство і співпрацю між Україною і Європейським Союзом збігає в лютому наступного року.

На сьогоднішніх переговорах українську делегацію очолюватиме заступник міністра закордонних справ Андрій Веселовський, а Єврокомісію представлятиме чільний посадовець у Директораті з зовнішніх зв''язків Х’юг Мінгареллі.

Переговори про нову угоду ще більше наблизять Євросоюз і Україну, впевнена Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, яка зустрінеться з українським посадовцем Веселовським з нагоди початку переговорів. За словами Ферреро-Вальднер, Україна вже зробила дивовижний поступ у демократичних і економічних реформах після Помаранчевої революції. А переговори про створення зони вільної торгівлі, каже комісар, поглиблять економічну інтеграцію Євросоюзу та України, а їхня політична співпраця сприятиме демократії, дотриманню прав людини і верховенству права в Україні.

Київ прагне угоди про асоціацію

Речниця комісара Емма Адвін наголосила, що ніколи не можливо на початку переговорів сказати, скільки вони триватимуть. А назва нової угоди стане відомою лише наприкінці переговорів. Київ уважає, що це має бути угода про асоціацію, Брюссель таких обіцянок не дає і хоче подивитися, як ітимуть переговори і як розвиватиметься ситуація в Україні.

Емма Адвін: «Україна зазнала досить бурхливий період, коли протягом останніх місяців не завжди було ясно, хто входить до уряду. Але нині ми розпочинаємо переговори, і ми будемо працювати якомога швидко, маючи найкращу політичну волю. І я впевнена, що українська сторона бажатиме робити те саме».

За повідомленням Місії України при Євросоюзі, сьогодні представники Єврокомісії та України мають обговорити графік переговорів на 2007 рік, створення переговорних робочих груп, обміняються думками щодо основних моментів та цілей угоди.

Зона вільної торгівлі з ЄС лише після вступу до СОТ

Єврокомісія вважає, що нова угода має підсилити співпрацю України і Євросоюзу у галузі енергетичної безпеки, юстиції, свободи і безпеки, довкілля, транспорту, обміну людей, особливо студентів. Брюссель нагадує, що передбачену в угоді зону вільної торгівлі Україна зможе створити з Євросоюзом після того, як вступить до Світової організації торгівлі.
XS
SM
MD
LG