Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС розпочинають переговори про нову угоду.


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні представники України і Євросоюзу офіційно розпочинають переговори про поглиблену угоду, яка має замінити чинну Угоду про партнерство і співробітництво. Українську делегацію очолюватиме заступник міністра закордонних справ Андрій Веселовський, Єврокомісію представлятиме чільний посадовець у Директораті з зовнішніх зв''язків Х’юг Мінгареллі.


Переговори про нову угоду ще більше наблизять Євросоюз і Україну, впевнена Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, яка зустрінеться з українським посадовцем Веселовським з нагоди початку переговорів. За словами Ферреро-Вальднер, Україна вже зробила дивовижний поступ у демократичних і економічних реформах після Помаранчевої революції. А переговори про створення зони вільної торгівлі, каже комісар, поглиблять економічну інтеграцію Євросоюзу та України, а їхня політична співпраця сприятиме демократії, дотриманню прав людини і верховенству права в Україні.

Київ прагне угоди про асоціацію

Речниця комісара Емма Адвін наголосила, що ніколи не можливо на початку переговорів сказати, скільки вони триватимуть. А назва нової угоди стане відомою лише наприкінці переговорів. Київ вважає, що це має бути угода про асоціацію, Брюссель таких обіцянок не дає і хоче подивитися, як ітимуть переговори і як розвиватиметься ситуація в Україні.

Емма Адвін: «В Україні був досить бурхливий період,упродовж останніх місяців не завжди було ясно, хто входить до уряду. Але нині ми розпочинаємо переговори і будемо працювати якомога швидше, маючи найкращу політичну волю. І я впевнена, що українська сторона бажатиме робити те саме».

За повідомленням Місії України при Євросоюзі, сьогодні представники Єврокомісії та України мають обговорити графік переговорів на 2007 рік, створення переговорних робочих груп, обміняються думками щодо основних моментів та цілей угоди.

Зона вільної торгівлі з ЄС лише після вступу до СОТ

Єврокомісія вважає, що нова угода має підсилити співпрацю України і Євросоюзу у галузі енергетичної безпеки, юстиції, свободи і безпеки, довкілля, транспорту, обміну людей, особливо студентів. Брюссель нагадує, що передбачену в угоді зону вільної торгівлі Україна зможе створити з Євросоюзом після того, як вступить до Світової організації торгівлі.

Матеріали до теми:

• “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси. • Зустріч «Україна — Трійка ЄС» у Києві. • Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.
XS
SM
MD
LG