Доступність посилання

ТОП новини

Політична гра у дострокові вибори триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чи готує парламентська коаліція антиконституційний переворот? Чи захищатиме парламент та уряд міліція у разі розпуску Верховної Ради? Чи є підстави говорити про дострокові вибори, як такі?


Парламентсько-урядова коаліція готує антиконституційний переворот. Так лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко відреагував на заяву соціаліста Василя Волги, що у разі дострокового розпуску парламенту, Верховну Раду та Кабінет Міністрів захищатиме МВС.

Втім, і коаліція, і опозиція сходяться в одному, що правових підстав ні для дострокових президентських, ні для дострокових парламентських виборів немає.

«Це популізм та бажання дезорієнтувати суспільство»

На думку представника “Нашої України” Бориса Беспалого, нинішні заяви політиків – це популізм та бажання дезорієнтувати суспільство: “Ніяких правових підстав для дострокових президентських та парламентських виборів немає. Думаю, що логічно тут поставити крапку і не морочити людям голову. Що стосується місцевих рад, то для загальних місцевих виборів також підстав немає, але окремі ради чи окремі міські, сільські селищні голови можуть переобиратися, там є додаткові підстави. Така ситуація може виникнути в окремих областях, районах, але це робочі моменти, весь час додаткові вибори проводяться”.

«Щоб когось пошантажувати і десь щось виторгувати...»

Про відсутність перспектив дострокових виборів і Президента, і Верховної Ради говорять і антикризовики.

Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл називає заяви, які пролунали останнім часом з вуст представників різних політичних сил – політичною грою: “Розігрується гра і роблять політичні заяви про дострокові вибори, яких насправді бути не може, для того, щоб когось пошантажувати і десь щось виторгувати, з кимсь подомовлятися і виставити певні умови, десь добре посвітитися, пропіаритися. У другої сторони, влади, час від часу є спроба грати методами опозиції, або ж іноді просто здають нерви. На превеликий жаль, у нас підмінюється реальна політика політичною грою”.

У виборах однозначно зацікавлений БЮТ

На думку політолога Артема Біденка, сьогодні більшість політиків не мають чіткої політичної стратегії і достеменно не визначилися, чи потрібні їм перевибори, чи ні: “Політики, а особливо лідери політичних партій та блоків досі не визначилися з темою виборів. Єдиним винятком є Юлія Тимошенко. Для неї однозначно вибори потрібні, вона бачить, що менше вона не отримає, а може отримати більше. Для всіх інших, вибори — це явно не прорахована тема. Дії політиків, які ми сьогодні бачимо, часто суперечать одні одним і виглядають як хаотичний рух”.

Тим часом регіонал Василь Кисельов подав до Верховної Ради законопроект, у якому мовиться про одночасні президентські та парламентські вибори у випадку рішення про розпуск Верховної Ради. А В’ячеслав Кириленко прогнозує, що правові підстави для розпуску парламенту скоро можуть з’явитися.
XS
SM
MD
LG