Доступність посилання

ТОП новини

Перемога проурядових партій на парламентських виборах в Естонії засвідчила небажання естонців кардинальних змін у політиці своєї країни.


Людмила Пилип Рига, 5 березня 2007(RadioSvoboda.Ua) – Парламентські вибори в Естонії 4 березня завершилися перемогою проурядової Партії реформ. Право формувати уряд, найімовірніше, отримає лідер реформістів, нинішній прем’єр-міністр країни Андрус Ансіп. Центристська партія, яка сподівалась стати першою у виборчих перегонах, здобула меншу, ніж очікувала, кількість голосів виборців. Третє місце — у Союзу «Isamaa і Res Publica». Політичні оглядачі передбачають, що реформісти намагатимуться створити урядову коаліцію з об’єднаними правими партіями, однак у центристів також є шанси потрапити до уряду.

Андрус Ансіп - лідер реформістів, нинішній прем’єр-міністр країни.
Згідно з даними Центральної виборчої комісії, Партія реформ матиме 31 мандат зі 101 в парламенті Естонії. Центристська партія — 29 мандатів, Союз «Isamaa і Res Publica» буде представлений у парламенті (Рійгікогу) 19 місцями. Необхідний 5-відсотковий бар’єр також подолали Соціал-демократична партія, Народний союз та Партія зелених Естонії. Як і прогнозувалось напередодні виборів, ліві, так звані російськомовні політичні об’єднання (Конституційна партія та Російська партія Естонії) не набрали необхідної для входження до ХІ складу парламенту кількості голосів виборців.

Активність виборців зросла

Парламентські вибори в Естонії, вперше за останні 12 років, відзначились значною активністю виборців: у голосуванні взяли участь 61% естонських громадян. На думку оглядачів, однією з причин зростання активності електорату стало проведення в Естонії, вперше у світі, інтернет-голосування на національному рівні. Політолог Тоомас Алатау вважає, що нинішні вибори стали електронними також і в сенсі передвиборної реклами: «Я назвав би ці вибори електронними. Коли два тижні тому в Естонію почали прибувати міжнародні спостерігачі, вони були здивовані відсутністю передвиборчої реклами на вулиці. Але реклама була на телебаченні, в газетах, журналах».

На думку Томаса Алатау, парламентські вибори в Естонії стали змаганням між лідерами партій: «Я навіть уявити собі не міг, що особистості, лідери партій гратимуть таку роль і що народ реагуватиме на їхню появу і заклики. Але програми, які відстоюють центристи чи реформісти, опинились на другому або навіть на третьому плані».

Підвищення рівня життя – не ілюзії

Натомість лідер реформістів, нинішній прем’єр-міністр країни Андрус Ансип, який побив рекорд в історії естонських виборів за показниками популярності серед електорату, вважає, що перемога Партії реформ свідчить про те, що мешканці Естонії задоволені своїм життям. Сьогодні економіка Естонії на підйомі, зростає ВВП. А реформісти, до того ж, обіцяють, що невдовзі Естонія стане однією з п’яти найбагатших країн ЄС. Говорить представник Партії реформ Тетяна Муравйова: «Наша головна ідея – у зростанні економіки. Тому невипадково ми вийшли з пропозицією про те, що через 15 років Естонія буде серед п’яти найбагатших країн ЄС. До того ж, ми продовжуватимемо зниження прибуткового податку».

Потрібні нові економічні реформи

Натомість другий переможець у виборах — Центристська партія — виступає за реалізацію політики, яка виключає міжнаціональну напругу в країні, і за проведення певних економічних реформ. Говорить лідер центристів, нинішній міністр економіки Едгарс Саавісар: «Центристська партія висунула реформу зарплатні, з тим щоб через чотири роки досягти середньоєвропейського рівня – це 25 тисяч крон у місяць. Я вважаю, що це створить на ринку праці сприятливу ситуацію».

На думку політолога таллінського університету Тиніса Саартса, ідеологічні непорозуміння між реформістами та центристами можуть призвести до того, що Партія реформ укладе урядову угоду з Союзом «Isamaa і Res Publica» та іншими правими партіями, які входитимуть до складу нового парламенту. Центристи ж, у кращому випадку, отримають окремі міністерські портфелі в Кабінеті міністрів Естонії.

Матеріали до теми:

• Естонія вперше у світі проводить парламентські вибори через інтернет. • Огляд преси: Парламентські вибори в Естонії — основна боротьба відбуватиметься між право- й лівоцентристами; естонські виборці вибирають голосування за допомогою інтернету.
XS
SM
MD
LG