Доступність посилання

ТОП новини

Коли політики проти кохання. Римська історія.


Наталка Кудрик Рим, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Італійським політикам, схоже, замало урядових проблем. Днями вони затіяли дискусії довкола ліхтаря на одному з римських мостів, де закохані чіпляють висячі замки – їх вважають запорукою вічної любові.

Міст Мільвіо, один з найдревніших у Римі, останніми роками називають ще й місцем закоханих. Молоді пари залишають тут на центральному ліхтарі висячі замки зі своїми іменами та любовними побажаннями. Ключі потім кидають у річку Тібр і цілуються. Обряд, кажуть, гарантує, що в майбутньому ніхто і ніщо не розлучить закоханих.

Антоніо і Бенедетта почепили свій замок після дев’яти місяців, як поцілувалися вперше. Антоніо: «Думаю, це дуже гарна традиція, передусім для підлітків, бо є у що вірити». Бенедетта: «Бути тут і залишити свій замок – це прекрасно, надзвичайний момент!».

І прийшла вказівка – «прибрати декор!»

З роками замків кохання назбиралося майже 5 тисяч, і представники лівої коаліції попросили столичного мера Вальтера Вельтроні прибрати такий декор, бо він псує історичну місцевість. Саме тут у 312 році відбулася битва між Массенціо та Костянтином – кандидатами на титул римського імператора. Опозиційні партії звинуватили опонентів у нехтуванні любовними почуттями закоханих.

Про «чарівні» замки на мосту Мільвіо писав Федеріко Моча. Його романи «Три метри над небом» і «Я хочу тебе» дуже популярні серед італійської молоді. За словами письменника, у світі немає нічого кращого за любов і її символи, а висячі замки і є символом вічного кохання. Ось що думає письменник з приводу суперечки: «Хотів би говорити про любов, тому політичний скандал, який розгорівся, абсолютно тут ні до чого».

Співак Тіціано Ферро використав тему любовних замків у відеокліпі на пісню «Я зроблю тобі фото», а режисер Луїс Прієто оголосив про створення фільму. До того ж, у Римі вже існує літературна премія «Золотий замок», яку вручають на мосту Мільвіо у День Святого Валентина. Місце дедалі більше манить і туристів.

У Флоренції вже перестали панькатися з закоханими

Римський обряд не є новинкою, бо подібний ритуал існував донедавна у Флоренції на мосту Понте Веккіо. Але там мер міста зламав традицію, запровадивши спочатку штрафи у 50 євро для закоханих правопорушників, а згодом і зовсім наказав прибрати замки, бо ж регулярно з моста знімали кілька сотень кілограмів заліза.

Мер італійської столиці Вальтер Вельтроні, прибічник тих же лівих, вирішив не переймати флорентійський досвід. За його словами, якщо замки не загрожують стійкості мосту і ліхтарів, то романтичний символ може залишатися.
XS
SM
MD
LG