Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі почали судити колишнього прем’єра Косова.


Аннамарія Рамач Белград, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ще один колишній балканський лідер постав перед міжнародним правосуддям. Сьогодні у Гаазі розпочався суд над колишнім прем’єр-міністром сербського краю Косово Рамушем Харадинаєм та двома його найближчими соратниками. Їх звинувачують у злочинах проти людства. Вони ці звинувачення відкидають. Для деяких косовських етнічних албанців ці люди є героями.

Рамуш Харадинай
Рамуш Харадинай у 1998 році був комадувачем повстанських загонів і разом зі своїми соратниками Ідризом Баляєм та Ляхом Брахімаєм, згідно з даними Гаазького трибуналу, намагався здійснити чистку Косова від сербів та інших неалбанців. Головний прокурор Гаазького трибуналу Карла Дель Понте сьогодні, виступаючи у суді, назвала їх «ґанґстерами в уніформах», які «без сумніву, мають кров на руках».

Хто він, Харадинай?

Обвинувачення проти Харадиная було висунуте у 2005 році, коли він був прем’єр-міністром Косова. У 37 пунктах документа колишнього командувача повстанців обвинувачують у вбивствах, переслідуваннях, депортації, арештах, тортурах, викраденнях та ґвалтуванні цивільнго неалбанського населення в околиці міста Дечане. Йдеться про події між квітнем та вереснем 1998 року. Військовим загонам під керівництвом Харадиная закидають і те, що вони мстилися й албанцям, які співпрацювали з сербським урядом.

Харадинай здався Гаазькому трибуналові добровільно два роки тому. Перед тим він подав у відставку з посади прем’єр-міністра. Весь час аж до початку судового процесу він перебував на волі.

Перед судом колишній командувач косовських повстанців відкинув звинувачення і наголосив, що вважає себе борцем за свободу албанського народу. Харадинай також заявляє, що докази проти нього сфабрикували соратники колишнього президента Югославії Слободана Мілошевича, який помер у Гаазі минулого року, незадовго перед тим, як йому самому мали винести вирок за звинувачення у злочинах проти людства.

Свідки бояться помсти

Сербська преса повідомляє, що прокуратура має проблеми зі свідками у суді над Харадинаєм, оскільки більшість очевидців боїться помсти. У прокуратурі стверджують, що проти колишнього прем’єр-міністра Косова свідчитиме 99 осіб, проте за неофіційними даними це число буде напевно меншим, адже деякі зі свідків померли за досі не з’ясованих обставин.
XS
SM
MD
LG