Доступність посилання

ТОП новини

ОУН-УПА: нове трактування від дніпропетровських викладачів.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Двоє дніпропетровських істориків у щойно виданій книзі зробили спробу об’єктивної, як вони стверджують, оцінки діяльності ОУН-УПА в Україні. Презентація книги відбулася у місцевому Палаці студентів.

Професор Віктор Якунін презентує книгу.
Автори монографії – професори Дніпропетровського національного університету. Валентин Іваненко – завідувач кафедри російської історії, а його колега Віктор Якунін, котрий говорить виключно російською мовою, з кафедри української історії.

Їхня книга «ОУН і УПА у Другій світовій війні: проблеми історіографії та методології» — це перша спроба, як вони самі кажуть, об’єктивної оцінки діяльності ОУН-УПА в Україні і системного аналізу усіх досліджень з історії ОУН УПА за останні 20 років.

Радянська спадщина дається взнаки

Попри такі заяви, результати роботи обох професорів мало відрізняються від висновків, які культивувала радянська історична наука. Вважати «упівців» справжніми національними героями немає підстав, стверджує Валентин Іваненко: «Ми сьогодні розцінюємо це явище в українській історії крізь призму їхньої антирадянської діяльності, а Україна була в складі Радянського Союзу. Ми оцінюємо їх крізь призму дій, якими вони завдавали шкоди, співпрацюючи з німецьким режимом. Те, що ми проаналізували, не дає підстав для того, щоб героїзувати, вважати їх справжніми національними героями».

Професор Віктор Якунін йде ще далі: «упівці» мають покаятися

«Ми за те, – каже співавтор В. Іваненка, – щоб драма Великої Вітчизняної війни була розкрита в повній мірі. Ми проти применшення полководницьких талантів радянських воєначальників. І, врешті-решт, ми за примирення усіх учасників 2-ої Світової війни. Але шляхом покаяння колабораціоністів і не за рахунок дегероїзації учасників Великої Вітчизняної війни».

Так виглядає монографія. Дніпропетровські історики кажуть, що давно не бачили наукового видання виданого на папері такого гатунку.
У своїй книзі історики розкритикували висновок урядової робочої групи з питань вивчення діяльності ОУН-УПА, оприлюднений 2004-го року, щодо можливості визнання Української повстанської армії воюючою стороною в Другій Світовій війні. Вони заявили буцімто висновок антинауковий, бо має на меті «міфологізацію та героїзацію УПА».

Власне те, що автори називають дослідженням, займає лише півкниги, решта – це копії більше 70-ти архівних документів щодо діяльності УПА, які професори, як вони самі кажуть, відібрали для публікації.

Автори: «Це не є політичним замовленням»

Автори запевняють: монографія не є політичним замовленням, бо видали її власним коштом – 500 примірників у твердій обкладинці на папері найвищого ґатунку.

На презентацію жодного ветерана УПА не запросили, натомість присутні колеги, аспіранти та студенти професорів одностайно схвально відгукувались про монографію, називаючи її «чудовою працею» та «сміливою книгою».

Примірники своєї книжки пани Якунін та Іваненко передали до університетської та обласної наукової бібліотек – для ознайомлення читацького загалу.
XS
SM
MD
LG