Доступність посилання

ТОП новини

Генне втручання.


Микита Моісеєв, Надія Шерстюк /images/photo/Genetic_food_5.jpg Зовні це звичайні картопля, кукурудза, чіпси чи ковбаса. Купуючи їх, ви навіть не здогадуєтесь, що ці продукти можуть бути генномодифікованими, тобто з видозміненими генами. Чим трансгенна їжа відрізняється від звичайних продуктів? Чи безпечна вона для здоров’я людини і навколишнього середовища?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте ви що таке генномодифіковані продукти і чи вживаєте їх у їжу?
Олена, консультант:
- Це напевно мутації якісь. Краще харчуватись продуктами, які сам вирощуєш.
Фелікс, кухар:
- Це продукти, модифіковані вітамінами та іншими речами. Взагалі треба дивитись на кожен приклад, що і з чим поєднують. Апельсин схрестили з мандарином — і дуже смачно!
Марія, приватний підприємець:
- Це продукти, про які нам ніхто правди не каже, — соя і таке інше. А ми повинні це знати, і це мають писати на продуктах. Я модифіковані продукти їсти не хочу, тому що ніхто не скаже, що буде через двадцять років.
Павло, пенсіонер:
- А чому б ні, якщо ці продукти приємні і їх можна їсти? А взагалі-то ми вирощуємо своє і нічого невідомого не купуємо.
Юлія, підприємець:
- Ми невідомими речами харчуємось, тому через певний час станемо теж мутантами. Що ми купуємо в магазині — таїна.


Для початку варто розібратись, що ж таке генно-модифіковані продукти? Суть полягає у наступному: будь-яка рослина або тварина має тисячі різноманітних ознак. Наприклад, у рослин — це колір листя або кількість насіння. За кожну ознаку відповідає певний ген. Що таке ген? Це малесенький відрізок молекули дезоксирибонуклеїнової кислоти, який і визначає конкретну ознаку рослини або тварини. Якщо прибрати ген, який відповідає за певну ознаку, – зникне і сама ознака. І навпаки: якщо ввести рослині новий ген, у неї виникне нова ознака.

Головна ж проблема у використанні модифікованих продуктів полягає у тому, що передбачити, яким саме чином той чи інший модифікований ген впливатиме на організм людини, фактично неможливо. Принаймні, результати досліджень, що публікуються апологетами і противниками генної теорії постійно суперечать одне одному: одні кажуть, що ГМ-продукти – чи не єдиний порятунок для людства, а другі – що це його могила. Де ж правда? І що робити звичайному громадянину під час купівлі необхідних продуктів харчування?

Закони про права споживачів передбачає, що потенційний покупець матиме всю необхідну інформацію про товар на самому товарі, що і прописано у статті 15-ій цього закону.

«Стаття 15. Право споживача на інформацію про продукцію

1. Споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

Інформація про продукцію повинна містити: 1) назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються; 2) найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція; 3) дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування — про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кількість (масу, об''єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт; 4) відомості про вміст шкідливих для здоров''я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами; 5) позначку про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів; 6) дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції; 7) дату виготовлення; 8) відомості про умови зберігання; 9) гарантійні зобов''язання виробника (виконавця); 10) правила та умови ефективного і безпечного використання продукції; 11) строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій; 12) найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.


Далеко не всі виробники маркують свої вироби відповідними позначками, отже, закон не виконується – каже начальник юридичного відділу головного управління з питань захисту прав споживача КМДА В’ячеслав Голубовський:

“Це передбачено законом, а чому не виконується – це треба запитати у порушників. Штраф у даному випадку – 30% від партії товару з недостовірною інформацією. Але наша лабораторія сьогодні не має можливості проводити такий аналіз”.

Генний аналіз – штука дійсно складна і дорога, і більшість українських лабораторій подібне собі не можуть дозволити. Більшість, але не всі. "Укрметрстандарт" – державне підприємство, яке такі дослідження нещодавно провело, і ось який результат: з понад 40 зразків найпопулярніших продуктів, котрі купують українці у супермаркетах, більше половини містять генномодифіковані компоненти. Улюблені пельмені та ковбаси, як виявилось, містять генномодифіковану сою.

Проблема генномодифікованих продуктів полягає у тому, що поки що ніхто не зміг беззаперечно довести ані їхню шкідливість, ані їхню корисність – хоча дослідження проводились як прибічниками генної ідеї, так і противниками. Результати суперечливі. Тому у будь-якому разі вирішувати вам – вживати чи не вживати у їжу генномодифіковані продукти. Але для цього необхідно принаймні знати, що саме міститься під привабливою упаковкою.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:
XS
SM
MD
LG