Доступність посилання

ТОП новини

Латвійські бізнесмени бачать широкі перспективи для розвитку бізнесу в Україні.


Людмила Пилип Рига, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останнім часом на українському ринку спостерігається широка експансія латвійського бізнесу. Підприємці з Латвії вважають, що сьогодні в Україні існують сприятливі умови для ведення бізнесу, тому відкривають там дочірні підприємства і вкладають інвестиції в українську економіку.

Одна з провідних латвійських компаній з переробки зерна «Dobeles dzirnavnieks» створила в Україні дочірнє підприємство – концерн «Золотий світанок». Голова ради правління Вітаускас Пашкаускас повідомив, що в Черкаській, Полтавській та Харківських областях компанія орендуватиме 60 тис. кв. метрів землі, на якій латвійці будуть вирощувати пшеницю, овес, кукурудзу, сою, соняшник та цукровий буряк. Латвійська компанія планує переробляти продукцію і продавати її на світовому ринку та в ЄС і для цього розвиватиме елеваторне господарство. Говорить Вітаускас Пашкаускас: «Ми створили концерн, щоб працювати в Україні, оскільки там є можливість розвивати бізнес. В Україні ми можемо успішно розвивати сільське господарство, бо там дуже гарна земля».

16 мільйонів інвестицій – лише на перший етап

Інтерес латвійських господарників в Україні чіткий, оскільки в Латвії на даний момент бракує можливостей для розширення сільськогосподарського виробництва. Вітаутас Пашкаускас каже, що врожай, який можна отримати в Латвії з 4000 га, в Україні отримують з 1000 га. Тому «Dobeles dzirnavnieks» планує вже на першому етапі інвестувати в Україну досить значні кошти: «Наш основний капітал складатиме понад 16 мільйонів доларів – це на перший етап. Ми вважаємо, що врешті- решт Україна вироблятиме більше продукції, ніж Євросоюз загалом і з меншими витратами, оскільки продуктивність там буде більшою, ніж у ЄС», – такі перспективи бачить для України Вітаускас Пашкаускас.

Жіночу білизну – на український ринок

Зацікавленість у збільшенні своєї продукції на українському ринку висловлює також лієпайське підприємство з виробництва жіночої білизни V.O.V.A. «У нас є велика зацікавленість до ведення бізнесу в Україні, ми цінуємо цей ринок. Тому збираємось пропонувати більше нових колекцій з тим, щоб знайти свого покупця», – зазначила директор фірми Наталія Матінішина. Вона згадала про значну конкуренцію, яка існує для невеликих підприємств при входженні на ринок України, однак латвійська компанія V.O.V.A знайшла вихід для поширення присутності своєї вишуканої продукції в Україні через участь у виставках та презентаціях.

Не забути б про ризики

Складаючи бізнес-плани щодо ведення бізнесу в Україні, латвійські бізнесмени враховують також і ризики. Зокрема, українську ментальність та існування бюрократичних перепон на різних рівнях. Керівник латвійської транспортної компанії «Олімп» Михайло Хаблюк розповів про проект з автобусного перевезення по маршруту «Рига-Львів», що вже декілька років успішно діє. Однак бажання латвійців створити ще один рейс з Риги до Хмельницького натикається на затримку з розглядом документів та наданням дозволу Міністерства транспорту України. Говорить Михайло Хаблюк: «Зараз планується маршрут Рига — Хмельницький через такі міста України як Ковель, Луцьк, Рівне, Хмельницький. Латвійська сторона вже надала усі дозволи, ось чекаємо від українського міністерства».

Фармацевтичні вироби? Ніяких проблем!

Латвійські фармацевтичні підприємства «Олайнфарм» та «Grindeks» бажають українцям міцного здоров’я і для його підтримки пропонують низку медичних препаратів. Деякі з них уже добре відомі в Україні. Зокрема це серцево-судинний препарат виробництва «Grindeks» мілдронат. Керівник департаменту маркетингу підприємства Каспарс Улманіс зазначив, що латвійці уважно стежать за змінами на українському ринку і пропонують якісний та ефективний товар : «Європейська якість, балтійські ціни – гарний баланс для українського споживач».

Слід додати, що цього балансу намагаються дотримуватись і інші латвійські підприємці.
XS
SM
MD
LG