Доступність посилання

ТОП новини

Шукай машину. Чи допомагають евакуатори подолати безлад із паркуванням?


Олександр Лащенко, Віола Бурда На вулицях деяких українських мегаполісів з’являється все більше евакуаторів. Міська влада намагається за допомогою вантажівок, які вивозять на штрафмайданчики неправильно припарковані авто, навести лад на дорогах і тротуарах. Особливу активність у цьому виявляє столична мерія. За її даними, евакуатори дають Києву мільйон гривень прибутку щомісяця. Але не всі водії сприймають “на ура” такі методи боротьби за вільний проїзд та прохід. Вони називають евакуатори “пилососами”, а перекидання на штрафмайданчики автомобілів без дозволу їхніх власників, - порушенням прав водіїв. Яка ж користь від евакуаторів? Про це “Звуки життя” – “Шукай машину”.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи забирали Вашу машину евакуатори? І чи потрібні вони?
Юрій, водій, 38 років:
- Евакуатори потрібні. Адже неправильно припарковані авто пішоходам заважають.
Сергій, водій, 28 років:
- Якщо забирати машини треба — значить треба.
Сергій, працівник торгового центру, 22 роки:
- Мою машину не забирали, я паркуюсь за правилами.
Сергій, юрист, 25 років:
- Рішення використовувати евакуатори є юридично невмотивованим. Це схоже на викачку грошей.
Ярослав, таксист, 39 років:
- Вважаю, що від евакуаторів є користь. Адже люди знахабніли і ставлять машини там, де не дозволено.


ОПЛАТИВ ШТРАФ І ЗАБИРАЙ СВОЄ АВТО ЗІ ШТРАФМАЙДАНЧИКА!

Після численних судів київській владі таки дозволили забирати машини водіїв-порушників та вивозити їх на штрафмайданчик. Повернути авто можна тільки за гроші – заплативши штраф. А його розмір може сягати тисячу гривень. Київ закупив п’ятнадцять нових евакуаторів – тепер столичні тротуари розчищають два половиною десятки автосанітарів. Столична влада сподівається довести їхню кількість до півсотні. Начальник головного транспортного управління КМДА Іван Шпильовий вважає евакуатори дуже ефективним способом змусити водіїв паркуватися у відведених місцях – адже за роботу евакуатора треба платити. І не кілька гривень. Є ще один спосіб покарати порушника — блокувати колеса машини. Але цього наразі не дозволяють українські закони, зазначає Іван Шпильовий:

Начальник управління транспорту КМДА Іван Шпильовий:“Коли машини стали прибирати, це стало дієвішим”
“Коли машини стали прибирати і зробили штрафи такими, якими вони є зараз, це стало більш дієвим для водіїв. У всьому світі приймається блокування коліс, а у нас законодавча база не дозволяє. Знаєте, що таке блокування коліс? На переднє колесо ліворуч чіпляється така “плямба” і написано: за порушення того-то й того-то ваш автомобіль тимчасово “тралі-валі” й вам треба сплатити штраф у розмірі “тралі-валі”. Оплатили штраф, вам відчепили “плямбу”, й ви поїхали”.

Чим дорожча у вас машина, тим дорожче обходиться її перевезення евакуатором на штрафмайданчик та утримання там, формулює загальну цінову політику служби евакуації “Київдорсервісу” його начальник Валерій Шаров. Тобто, чим більше коштує машина, тим більший штраф. Буває, що порушник паркування встигає застати завантаження його авто на евакуатор — тоді водій може розрахуватися на місці й забрати свого залізного коня. А інколи власний транспортний засіб доводиться шукати вже на штрафмайданчику. У середньому щодня зі столичною службою евакуації спілкуються близько ста водіїв. Хто зі власників машин ризикує стати “клієнтом” такої служби, пояснює Валерій Шаров:

“Евакуатор використовується, якщо порушені правила дорожнього руху. І така доля може спіткати і “Запорожець”, і “Мерседес”. Наприклад – під знаком автомобіль стоїть, заважає проїзду, стоїть на пішохідному переході, на зупинці... Загалом ситуації, звичайно, трапляються різні. Й буває, що везуть авто на базу. Якщо повне перевезення – сума від 260-ти до 1000 гривень”.

ОДНЕ НЕЗАКОННО ПРИПАРКОВАНЕ АВТО – НА КІЛЬКА ГОДИН ПЕРЕКРИТИЙ РУХ ТРАМВАЇВ

“Евакуаторний” досвід Києва запозичують в інших українських містах. У Рівному пробки на дорогах не такі нескінченні, як у столиці, але проблема теж є гострою. Рівненські дороги розраховані максимум на 40 тисяч транспортних засобів, а їх ганяє місцевими вулицями 70 тисяч. Тому машини, припарковані у недозволених місцях, буксируватимуть тут на платні стоянки. А у Харкові місцева Державтоінспекція рекомендувала створити мобільні групи з евакуаторами, щоб навести лад з паркуванням. Інакше ситуація доходить іноді до абсурду – наприклад, одне незаконне припарковане авто на вулиці Пушкінській може перегородити на кілька годин рух трамваїв. У Дніпропетровську близько ста водіїв залишають протягом дня свої машини у не призначених для цього місцях. Тепер у місті за правилами паркування стежать 12 додаткових патрулів ДАІ. Але дніпропетровські власники авто вважають, що їм пощастило, бо ані місто, ані ДАІ не має технічної можливості задіяти евакуатори для покарання порушників. Всі вони за неправильне паркування відбуваються дрібним штрафом: від восьми до сімнадцяти гривень, констатує дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Зараз мерія шукає додаткові площі для стоянок і можливості для розширення деяких вулиць у центрі Дніпропетровська. Хоча такий пошук триває вже не один рік. У Львові тільки впродовж минулого місяця три з половиною сотні власників змушені були викуповувати своїх залізних коней у муніципальній міліції після паркування у заборонених місцях. Для цього треба 281 гривня. Якщо ж автомобіліст перебуває поряд з місцем спірного паркування і його машину не встигають завантажити на евакуатор, штраф 92 гривні. Наразі ніхто з водіїв не виграв у суді справу проти міської ради, що дозволила арешт авто, припаркованих у недозволених місцях. А от у Тернополі таку судову справу власник машини до перемоги довів.

Дозволяти або не дозволяти евакуатори, використовувати їх чи ні – все це не у компетенції Державтоінспекції, переконує начальник відділу взаємодії з громадськістю ДАІ України Геннадій Гребньов:

“Всі ці евакуатори – щодо них вирішують місцеві органи влади (зокрема, коли йдеться про Київ) і Державтоінспекція до них не причетна. Взагалі, якщо сталося порушення правил дорожнього руху, то ДАІ в такому випадку має право скласти адміністративний протокол, який має розглянути суд. За те ж неправильне паркування може бути адміністративна відповідальність, штраф, але, знову ж таки, за рішенням суду”.

ВІДЛУЧИВСЯ НА 5 ХВИЛИН — І ВСЕ, МАШИНИ НЕМАЄ!

Киянин Володимир зі власного досвіду знає, що таке припаркувати свою машину будь-де:

“Поставив якось свій автомобіль “Мерседес”, відлучився буквально на 5 хвилин — і все, машини немає! Забрали на евакуаторі, ще й пом’яли крило. Довелося довго з ними лаятися. Зрештою здерли 300 гривень, без чеків, без нічого. Гроші забрали, авто з евакуатора скинули і поїхали”.

Киянка Галина:“Ніхто чітко не пояснює, де евакуатори мають право знімати машини, а де не мають”.
Якщо водій вважає, що його авто (приватну власність) перевезли на штрафмайданчик незаконно, не так уже й просто знайти управу на “евакуаторів”, вважає автолюбитель, киянка Галина. На її думку, жоден юрист не зможе дати відповіді, як протидіяти у такій ситуації:

“Якщо, наприклад, я припаркувала машину в себе у дворі, немає ніяких доказів, що порушені якісь правила. Просто я виходжу, а моєї машини немає! Немає ані попередження, ані якоїсь записки, ані людини, котра залишена, щоб повідомити, що моє авто не вкрали та не розбили, що його забрав евакуатор. Загалом я не проти евакуаторів, як засобу для зняття машин, які перешкоджають руху. Але я проти того, що евакуатор може зараз у Києві зняти машину з будь-якої частини, і ніхто, зокрема даішники, не здатні захистити автомобіліста. Ніхто чітко не пояснює, де мають право знімати, а де не мають. Іноді це просто перетворюється в рекет. Є приклади, коли у центрі столиці машини навіть не відвозять на штрафний майданчик. Тобто їх піднімають, вони теліпаються, поки не вийде власник і не заплатить. Заплатить для викупу більше, ніж коштуватиме транспортування на штрафмайданчик. І я не впевнена, що ці гроші поповнять міський бюджет”.

Поки юристи не придумали чітку схему, як захиститися від евакуаторів, автолюбителі самі винаходять способи (вдалі чи не дуже) протидії. У столиці Чехії евакуатори також карають тих, хто неправильно запаркувався. Але цим займається дорожня поліція, надаючи власникові протокол арешту машини і зняте відео, яке може бути доказом у суді. Розмір штрафу не більше, ніж у Києві: щоб викупити залізного коня, треба близько ста доларів.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG