Доступність посилання

ТОП новини

Харчові добавки з антиоксидантами скорочують тривалість життя?


Дар’я Марченко Київ, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вітамінні добавки люди вживають із їжею, щоб не хворіти та уповільнити старіння. Виробництво цих добавок почало давати мультимільйонні прибутки, коли вчені виявили їхню здатність поліпшувати стан здоров’я. Вони виводять з організму пошкоджені “вільні радикали”, які є відходами клітинних процесів організму, просто кажучи – сміттям. Але низка недавніх досліджень спростувала інформацію про позитивний вплив харчових добавок.

Зокрема, дослідники з’ясували, що споживання часнику не знижує рівень холестерину у крові, як вважали раніше, а бета-каротин підвищує ризик раку легенів серед курців. З останньої наукової праці данських вчених, опублікованої у “Віснику американської медичної асоціації”, стало відомо, що вітаміни А та Є підвищують ризик смерті на 5 відсотків.

Чільник дослідницької групи Крістіан Глаад зі Шпиталю Університету Копенгагена та його колеги переглянули майже 70 наукових праць щодо антиоксидантів із 1990 року. Виявилось, що ризик смерті для людей, які вживали ці речовини, був у середньому на 5 відсотків вищим порівняно з тими, хто їх не вживав. Низка досліджень за участю понад 200 тисяч людей засвідчила, що вітамін С та селен не мають жодного впливу на тривалість життя. Слід зазначити, що кількість споживачів вітамінних добавок є дуже великою і дедалі більше зростає.

Треба знати, в яких формах містяться вітаміни

“Ідея цього аналізу в тому, що ми не маємо вживати все поспіль, доки не дізнаємось, як воно діє”, – наголошує Крістіан Глаад. З ним солідарна доктор медичних наук, завідувачка Лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології України Марія Павлівна Гурич: “На етикетках вітамінно-мінеральних комплексів не завжди пишуть, в яких формах містяться вітаміни. Існують дві форми: d-форма та l-форма, тобто правообертальна та лівообертальна молекули вітамінів. Найбільш прийнятною для організму, найбільш засвоюваною є l-форма. Тому необхідно, щоб у вітамінно-мінеральних комплексах застосовували l-форму. D-форми не засвоюються організмом, а, можливо, навіть шкідливі”.

Знайшлися і критики дослідження

Представники вітамінної індустрії та деякі дослідники критикують працю данських вчених. Вони кажуть: до групи спостереження увійшли вже хворі люди, які більш схильні до вживання вітамінів та біодобавок. Однак Глаад та його колеги стверджують, що у своїй науковій роботі використовували методику, розроблену авторитетною незалежною неприбутковою Кокранівською співдружністю вчених. До аналізу увійшли багато об’ємних досліджень за участі здорових людей, і підвищений ризик смерті внаслідок вживання вітамінів став очевидним після виключення факторів, які могли б поставити відкриття під сумнів.

Інші фахівці вважають, що вітаміни корисні для людей із дефіцитом поживних речовин, однак закликають споживачів переглянути своє ставлення до вживання підвищених доз харчових добавок.

“Якщо ви вживаєте антиоксидантні добавки, перегляньте дослідження і замисліться, чому ви це робите і чого від них очікуєте”, – радить голова відділу дієтичних добавок в Інституті здоров’я Пол Коатс.

Поживні речовини у великих дозах можуть шкодити?

Відкриття не стосується антиоксидантів, що містяться у фруктах, овочах та інших харчах, наголошують Глаад і група данських дослідників. Однак у ньому доведено, що деякі поживні речовини можуть бути шкідливими у великих дозах або підривати захисні сили організму.

“Вживаючи ці добавки, ви можете блокувати здатність вашої імунної системи боротись із захворюванням та факторами, які здатні перетворити його на хронічне”, – застерігає автор подібного відкриття щодо вітаміну Є Едгар Міллер ІІІ з Університету Джона Гопкінса.

Інші дослідники обережно ставляться до висновку щодо шкідливості вітамінних добавок, однак вважають, що праця данських вчених надала багато доказів того, що користь для здоров’я, якої очікували від подібних домішок, не втілилась у життя. “Найімовірніше, вони вас не вб’ють, але й не підуть на користь, якщо ваша мета – довголіття”, – говорить професор біостатистики університету Техаса Дональд Беррі, який опікується онкозахворюваннями.

Вітаміни в овочах та фрукта поза конкуренцією

Досі тривають спроби визначити вплив певних антиоксидантів для індивідуальних потреб людини. Зокрема, у США розпочалось масштабне федеральне дослідження щодо теорії зниження ризику раку простати за допомогою вітаміну Є та селену. Та все ж користь натуральних овочів і фруктів залишається безсумнівною.

Доктор медичних наук, завідувачка Лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та мед.екології України Марія Павлівна Гурич наголошує: “Зараз люди дуже часто вживають дієтичні добавки, вітамінно-мінеральні комплекси, це стало дуже модним. Населення вважає, та іноді ЗМІ й лікарі рекомендують, вживати вітамінно-мінеральні добавки протягом усього року. Це неправильно. Їх необхідно застосовувати, я вважаю, лише у зимово-весняний період, коли у продуктах харчування дійсно невеликий вміст вітамінів”.
XS
SM
MD
LG