Доступність посилання

ТОП новини

США підтримують вступ України до НАТО.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати підтримуватимуть вступ до НАТО нових членів, зокрема і України. Відповідний законопроект ухвалив комітет у закордонних справах Сенату США.


Підтримка американськими політиками євроатлантичної інтеграції України, на думку голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Верховної Ради України Наталії Прокопович, позитивно вплине на подальшу євроатлантичну інтеграцію України, насамперед приверне увагу парламентарів до цього питання: «Ми плануємо зробити кілька візитів і до штаб-квартири у Брюсселі. Тому що дуже багато наших колег не мають достатньої інформації про те, що на сьогоднішній день собою представляє НАТО. Це не та організація, яка була раніше. Вона має інші сфери діяльності і багато інших напрямків. Це цікаво для нас не тільки, як можливість розвинути рівень безпеки в Україні, а ще й як можливість залучення інвестицій».

Комуністи: це втручання у наші внутрішні справи

Комуніст Олександр Голуб розцінює рішення комітету у закордонних справах Сенату США як пряме втручання у внутрішні справи України: «І Міністерство закордооних справ, і СБУ мають відповідно відреагувати. Подібне рішення прискорить проведення референдуму з цього приводу,щоб закордонні та українські авантюристи не вирішували це питання за народ. Це прискорить референдум, на якому Україна має визначитися, чи прагне вона бути членом такого одіозного блоку».

Олександр Голуб також попереджає, що коаліція навряд чи підтримає законопроект Віктора Ющенка про допуск на територію України іноземних військ для участі у міжнародних навчаннях.

Все залежатиме від уряду?

На думку політолога Олександра Сушка, євроатлантична інтеграція Україна залежатиме від дій уряду: «Лише ті вступають до НАТО, які чітко бажають цього. Тому, якщо в Україні не сформувалася політична воля і діючий уряд не може прискорити цей процес, тоді навіть такі рішення не матимуть вирішального впливу».

Перехожі також мають думку

Що ж думають з цього приводу перехожі на вулицях Києва?

- Я думаю, що Україна не буде членом НАТО, таму що Україна дуже близька до Росії країна. - Я хочу, щоб Україна було членом НАТО. - Мені абсолютно байдуже, вступить Україна в НАТО, чи ні. Я політикою цікавлюся дуже рідко.

Майже усі політичні сили сходяться на тому, що перш ніж вступати до Північноатлантичного альянсу, треба спитати думку українського народу. Але як саме треба цю думку треба сформулювати, одностайності немає. Хтось закликає до референдуму, інші вважають, що безпека країни не може бути предметом референдуму.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG