Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України й Польщі домовилися провести міжнародну енергетичну конференцію в другій декаді травня


Віктор Ющенко і Лех Качиньський зустрілися у середу в польському місті Плоцьку.


Віктор Ющенко і Лех Качиньський зустрілися у середу в польському місті Плоцьку.

За словами Качиньського, нафтогін Одеса — Броди — Плоцьк стратегічно важливий для Польщі, і ця країна готова дати імпульс для його будівництва.

Водночас, вважає Президент Польщі, для втілення проекту потрібна згода Азербайджану і Казахстану як видобувачів нафти і Грузії як транзитера. Ці країни й запросять на енергетичний саміт, що його ініціював польський керівник.

Спершу планували, що ця енергетична зустріч мала відбутися ще восени минулого року.

Обидва керівники обговорили й спільну заявку України і Польщі на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Ющенко вважає, що обидві країни «мають усі можливості» здобути таке право.

Президент України на спільній прес-конференції також привітав майбутній початок консультацій із приводу планів розташувати в Європі американську систему протиракетної оборони.

В Україні американську делегацію з цього питання очікують 14 березня.

Крім того, Ющенко сподівається, що нову розширену угоду між Україною й Європейським Союзом підпишуть уже на жовтневому цього року саміті Україна — ЄС.

Переговори про цю угоду почалися в понеділок. За очікуваннями їхніх учасників, угоду вдасться укласти десь у середині наступного року.

Український керівник також сподівається, що план спільних дій із Польщею підпишуть у травні.

Спершу планували, що цей план підпишуть у перебігу сьогоднішнього візиту.

А Президент Польщі повідомив, що переносить свій візит до України на осінь, а тим часом між країнами тривають консультації.

Спершу планували, що цей візит відбудеться 18—19 березня.
XS
SM
MD
LG