Доступність посилання

ТОП новини

Київський склад зі смертельно небезпечними відходами берилію: грошей на його утримання більше немає…


Олексій Крапивко Слухати: Київ, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Таємна радянська лабораторія без назви, 5 ступенів безпеки, виробництво зброї нового покоління… Зараз – склад смертельно небезпечних відходів берилію. Це столиця, район Академмістечка, підприємство «Захід», якому хронічно не вистачає коштів на збереження свого смертельного радянського спадку, що залишився від гонки озброєнь. Для поточних витрат підприємство потребує півмільйона гривень, для вивезення та знешкодження берилієвих відходів – 1 мільйона доларів США.

Берилій – один із найлегших металів. Завдяки унікальним властивостям його використовують в оптиці, в ядерній енергетиці та в електроніці. У твердому стані – безпечний, з нього можна виготовляти навіть посуд. Однак у вигляді пилу берилій стає смертельним для людини.

Все починалося з лабораторії в Академмістечку

У радянські часи існувало декілька наукових підприємств, де вчені вивчали властивості берилію. Були і таємні лабораторії, які займалися виробництвом лінз для потужних лазерів, що можна використовувати у військових цілях. Одна з таких лабораторій розташовувалася в Києві, в районі Академмістечка, поблизу Інституту металофізики.

За державними нормами, подібні відходи треба зберігати поза межами населених пунктів. А вміст берилію в повітрі в межах міста має дорівнювати 0.

Зараз на державному підприємстві «Захід» зберігаються більше сотні контейнерів. Останню очистку проводили на початку 2000-х років, але директор підприємства сумнівається, що територія повністю очищена. Каже Ернст Рудой: «Повинні зробити остаточні рівні... У 2-х місцях знайшли забруднення. Сьогодні ніхто не може сказати – чисте приміщення чи ні».

Хвороба має назву «бериліоз»

Частки берилію не можна знайти в повітрі за допомогою якогось приладу – потрібно проводити комплексний аналіз. Але навіть незначна кількість пилу для людини є смертельною отрутою. Хвороба, яку вона викликає, має назву «бериліоз». Мікрочастки металу вражають легені, печінку та серце. Хворобу важко діагностувати та неможливо вилікувати.

Склад з відходами – законний

Експерти стверджують, що перебування складу з відходами берилію на території Києва є законним. Говорить еколог Володимир Борейко: «У Законі України про державну екологічну експертизу є стаття, яка стверджує, що для того, щоб якісь будівлі будувати, треба проводити державну екологічну експертизу. Коли щось там перевозять, чи якісь там шкідливі речовини просто неба – це вже працює закон. Якщо це склад, створений, згідно з необхідною документацією, то з точки зору правової екології нічого зробити не можна».

«Дайте грошей!»

Підприємство «Захід» просить у Київської адміністрації півмільйона гривень на утримання складу, а в держави – мільйон доларів, щоб вивезти відходи за межі міста. Для цього вже підібрали ділянку, розміром 5 га. Як будуть гроші, контейнери перевезуть у котлован і заллють бетоном. Іншого шляху не існує, кажуть науковці. Для утримання складу влада столиці гроші обіцяла виділити, однак перед цим іще раз перевірить, куди саме їх треба витратити. На вивезення ж за територію міста коштів поки немає. І чи знайдуть?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG