Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко зустрічається з європейськими лідерами у Брюсселі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із європейськими лідерами зустрінеться у четвер у Брюсселі Президент України Віктор Ющенко. На нього чекають зустрічі з чільними європейськими посадовцями, окрім того, Ющенко візьме участь у саміті Європейської народної партії.


Зранку український лідер зустрінеться з головою Європарламенту Гансом-Ґертом Поттерінгом, Верховним представником ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єром Соланою та Комісаром ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер. Солана і Ющенко мають обговорити останні події в Україні та відносини Києва й Брюсселя, включно із недавнім початком переговорів про розширену угоду. А комісар Ферреро-Вальднер серед іншого має оголосити українському гостю, що Єврокомісія значно збільшує фінансову допомогу Україні, яка з 2007 до 2010 року складатиме майже півмільярда євро.

“У наступні 4 роки ми будемо витрачати гроші, приміром, на підтримку нашого Меморандуму про взаєморозуміння в галузі енергетики, щоб підтримати інтеграцію українського енергетичного ринку до нашого ринку, підтримати розвиток інфраструктур нафти й газу, енергоефективності тощо. Ми хочемо працювати з Україною з таких питань, як контроль кордонів і міграції… Ми хочемо допомогти вам зміцнити судову систему, зробити її більш ефективною. І ми також бажаємо підтримувати вас у питаннях довкілля”, – сказала прес-секретар Адвін у коментарі для Радіо Свобода.

Участь у саміті Європейської народної партії

Після зустрічі з Ферреро-Вальднер Ющенко вирушить на саміт Європейської народної партії, участь у якому він візьме вперше. Про програму візиту Ющенка на цей саміт розповів Радіо Свобода політичний радник з питань Східної Європи у Європейській народній партії Галина Фоменченко: “Список учасників саміту насправді дуже великий, це досить багато прем''єр-міністрів і керівників з різних країн Європи, які мають партії правоцентристського напрямку. Якщо точніше, то там буде президент Єврокомісії Баррозу, президент Європарламенту Поттерінг, Ангела Меркель, Берлусконі і багато інших політиків. Одне з головних питань – це підготовка до саміту ЄС, який буде за декілька годин після нашого саміту. Тобто, вони будуть дискутувати з приводу порядку денного саміту ЄС і також будуть обговорювати питання енергетики, питання глобального потепління і деякі внутрішні питання партії”.

За її словами, під час саміту партії Ющенко матиме можливість проінформувати про розвиток політичної ситуації в Україні, поспілкуватися з лідерами, вплинути на розробку енергетичної політики Євросоюзу. Таким чином український президент зможе вплинути на позицію впливових європейських осіб.
XS
SM
MD
LG