Доступність посилання

ТОП новини

Танець живота як фактор інтеграції у Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останнім часом в Криму стають все більш популярними східні танці. Десятки спортивних та оздоровчих клубів запрошують кримчанок до групи танцю живота, причому в усіх його варіантах – турецькому, арабському, індійському, кримськотатарському, а найчастіше – у сучасному універсальному стилі. У чому феномен популярності цього елементу східної культури?

Ірина Рустемова та її учениця Ярина.
“Боро-Боро” – пісня іранського співака Араша лунає у невеликому залі сімферопольського жіночого клубу “Авігея”. Попри ранковий час тут аншлаг, а увечері на заняття з танцю живота приходить ще більше осіб. І подібну картину можна побачити у більшості спортивних та оздоровчих клубах Сімферополя.

Кажуть, що це корисно для організму

Тренер “Авігеї” Ірина Рустамова розповідає про причини популярності цього виду танцю: “По-перше, це популярно не тільки у Сімферополі, але і в усьому світі. Танець живота дуже корисний для жіночого організму, він дуже добре коригує фігуру. Без великих фізичних зусиль жінка може досягнути майже ідеальної стрункості і рельєфності тіла. І це той вид мистецтва, яким можуть займатися жінки різного віку. Ось до мене на заняття приходять дівчатка віком від 3 років і найстарша жінка має 62 роки. Вона чудово себе почуває, прекрасно танцює і виступає”.

Ірина Рустамова зазначає, що більшість її клієнток приходять на її заняття саме через те, що вони поєднують у собі і користь для здоров’я, і задоволення від самого танцю як елемента мистецтва.

Відчуваєш гармонію душі і тіла?

Східні танці стають все більш популярними у Криму.
Танцівниці-аматорки самі шиють костюми та організовують аматорські конкурси. І дехто таким чином втілює у життя раніше не реалізовані мрії, як, наприклад, Ярина, яка займається у групі Ірини Рустамової: “Танці для мене – це нереалізована дитяча мрія. А східні танці я обрала, тому, що це дуже гарно, дуже корисно, особливо, для жіночого організму, дуже екзотично. І, взагалі, коли танцюєш, то відчуваєш гармонію душі і тіла. І це, в якомусь плані, навіть зміцнює сім’ю”.

Побутовий рівень випереджає політичний

А от кримський журналіст і політолог Микола Семена, який досліджує і пише про проблеми інтеграції у Криму, відзначив ще один аспект популярності східних танців на півострові: “Захоплення Криму саме елементами східної культури, в тому числі кримськотатарської – це показник того, що процес інтеграції швидше розвивається на такому побутовому, культурному рівні, аніж на політичному ”.

Я не запитував у танцівниць та їхнього тренера, чи це так, але те, що серед них – жінки різних національностей та різних культур – говорить саме за себе.
XS
SM
MD
LG