Доступність посилання

ТОП новини

Незвичний конкурс організували напередодні Жіночого дня луганські студенти.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Напередодні Жіночого дня в Інституті культури та мистецтв Луганського національного університету імені Т. Шевченка провели дещо незвичний конкурс. Студенти представили на суд журі понад вісімдесят ескізів майбутніх ювелірних шедеврів.

На конкурсі «Ювелірна Ніка» представили мистецтво в чистому вигляді. Глядача не відволікав блиск золота, платини та інших дорогоцінних металів, погляд не затьмарювала думка: «А скільки ця краса коштує?» Перед журі були тільки ескізи. І їх варто було роздивитися.

Малюнки перетворяться у коштовності

Ці малюнки перетворяться колись на коштовності на ювелірному підприємстві «Агат», засновникові конкурсу. «Агат» знаходиться у Ровеньках, невеличкому місті, до якого, однак, радо їдуть працювати молоді ювеліри.

Говорить генеральний директор ювелірної компанії «Агат» Олександр Рак: «Ми довго мучилися. Переманювали з Києва, Дніпропетровська, виховували своїх, доки не створили спільну кафедру: їхня – навчальна база, наша – практична. Ми створили кафедру, на якій стали виховувати ювелірів».

Фантазія, втілена у прикрасах

На каблучках, кулонах, кольє та інших виробах ми можемо уявити фантастичні рослини, дивовижних птахів та казкових риб. Серед студентських робіт є й універсальніші. Це орнаменти, які можна втілити у будь-якій прикрасі. Говорить переможниця конкурсу Олена Романова: «У мене є внутрішня потреба займатись цим. Я відчуваю, що це моє, це те, що мені потрібно. І я отримую задоволення від того, що роблю».

Головне – воля, політ, творчість

І студенти, і викладачі захоплені тонкою роботою. У конкурсі «Ювелірна Ніка» взяли участь не тільки дизайнери та студенти спеціальності «Художній метал», а й живописці і навіть керамісти. Декан факультету декоративно-прикладних мистецтв Інституту культури та мистецтв Луганського національного педагогічного університету Тетяна Зюзина зауважує: «Найкращі з ескізів, що представлені сьогодні, стануть поштовхом для створення нових ювелірних прикрас, коли пройдуть ще серію відбіркових конкурсів. Головне – це художній успіх, образ. Ми не обмежуємо ніякими рамками. Головне – воля, політ, творчість».
XS
SM
MD
LG