Доступність посилання

ТОП новини

Турбота про безпритульних тварин – справа жіноча?


Валентина Одарченко Рівне, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Здатність жінки відчувати чужий біль призвела у Рівному до створення притулку для бездомних собак. Його господиня – рівнянка Аліса Мамчур – утримує близько сорока підібраних у різних куточках міста собак.

Онука Настя зі своїм найменшим вихованцем.
Уродженка Казахстану, пані Аліса з дитинства вміла спілкуватись із братами меншими. Каже, що вдома жили три собаки. До Рівного за розподілом приїхала ще в радянські часи, і ще тоді почала допомагати бездомним собакам – носила їм їсти у підвали. Так годувала близько п’ятнадцяти тварин.

Усі песики мають документи

А коли побачила, що кількість бездомних тварин зростає, вирішила створити притулок. Підійшла до справи професійно, обходила купу інстанцій – усі пси мають документи і пройшли огляд ветеринара, цуценят щеплять від чумки. Нині тут мешкають близько сорока собак. Серед них чимало покалічених людьми. Аліса Мамчур: «Ось у Террі дерматит – після того, як її прив’язували діти, обливали водою, а вона сама себе подерла. Ось із лапкою – машина переїхала, ця теж після аварії, а ось цього хлопчика – Рижика – діти прив’язали в підвалі й обливали смолою…»

Жіноча опіка

Через оголошення у газеті пані Аліса зібрала навколо себе і чимало добрих людей. Допомагають доглядати, годувати, лікувати вихованців донька із зятем, онука і ще п’ятеро жінок. Серед них – ветеринар Кіра Муравенко, лікарі.

У Рижика ще й досі не гояться рани від смоли.
«Багато допомагає нам кафе «Адоней», господиня – Людмила Власова. Ось будки привезли. Просто рівняни приходять, їжу приносять, такі молоді дівчата приходять, водять їх до лікаря», - розповідає Аліса Мамчур.

Ось тільки місце для притулку поки що не виділене – тож собаки досі мають статус бродячих псів, хоч і мешкають у вольєрі неподалік від будинку пані Аліси.

Надзвичайною радістю для утримувачів притулку стала вістка про указ Президента, яким забороняється знищувати бездомних собак. Однак насправді цей Указ у Рівному не виконується, розповідає пані Аліса: «Усі наші біди і проблеми тому, що ми з них знущаємося, переконана пані Аліса. Є Указ Президента офіційний від 15 лютого минулого року – про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, але його не виконують».

І годують, і нових господарів шукають

На утримання своїх вихованців пані Аліса витрачає близько трьохсот гривень на місяць – решту надають доброчинці, яких щороку більшає. Нещодавно подарували сорок нових ошийників. Знайомі допомагають варити їсти. Насправді ж увесь свій час Аліса Мамчур віддає своїм вихованцям, ставиться до них як до дітей. І кожному шукає доброго господаря, даючи оголошення в газети.

Нині на сесію Рівненської міськради готують матеріали для надання землі під офіційний притулок для тварин.
XS
SM
MD
LG