Доступність посилання

ТОП новини

«Форбс» про найбагатших в Україні.


Сергій Собуцький Київ, 9 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні, за даними журналу «Форбс», 7 мільярдерів. Найбагатший серед них Ринат Ахметов. Його статки оцінили у 4 мільярди доларів. Далі у списку: Віктор Пінчук, Сергій Тарута, Віталій Гайдук, Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Костянтин Жеваго.


Список багатіїв в Україні за минулий рік виріс більше, ніж удвічі, так само як і статки найбагатшого — Рината Ахметова. Упродовж цього року його компанія СКМ, за словами оглядачів, не була помічена у здійсненні значних оборудок, проте це не завадило йому посісти у списку світових мільярдерів 214-те місце з 4 мільярдами доларів в активі.

Спостерігачі пов´язують це з приходом Ахметова до Верховної Ради та з прем’єрством близького до нього Віктора Януковича. Віктор Пінчук, чия корпорація «Інтерпайп» входить до десяти найбільших у світі учасників ринку труб, за рік збільшив свої статки теж більш, ніж удвічі – майже до трьох мільярдів доларів.

Зростання кількості мільярдерів, безперечно, позитивний факт для іміджу України

Так вважає директор Інституту реформ Юрій Змій. Втім, каже він, «білоґейтси» в Україні збагатились у ресурсно-сировинній сфері. А це, за словами експерта, тривожний сигнал для держави. На сировині та ресурсах довго не протримаєшся, у розвинутих країнах це давно зрозуміли і активізували свої зусилля на розвитку фондового ринку та інформаційних технологій. Товстосуми розвинутих країн нажили свої капітали переважно у цих сферах.

Юрій Змій стверджує: якщо так триватиме і надалі, і український уряд не перебудує національну економіку на сучасний глобалізований лад, цивілізований світ може надовго залишити Україну на узбіччі історії: «Необхідно робити глибинні висновки, які є ризики для подальшого продовження здійснення такої політики, оскільки світ глобалізується. Це ще один аргумент для формування стратегічного плану економічного розвитку країни».

У нинішньому списку багатіїв 946 осіб

Їхні загальні статки оцінюються у близько 3,5 трильйонів доларів. Перше місце, як і раніше, утримує глава компанії «Майкрософт» Білл Гейтс – 56 мільярдів доларів. У Росії віднині майже стільки ж мільярдерів, скільки у Німеччині, хоча за рівнем життя остання значно випереджає Росію. Індія за кількістю багатіїв випередила Японію. До нового списку мільярдерів входять представники 53 країн. Вперше у ньому з’явились представники Сербії та Румунії.

У «командному заліку» лідирують американці.
XS
SM
MD
LG