Доступність посилання

ТОП новини

Українці Росії протестують проти запланованої реорганізації Бібліотеки української літератури в Москві


Про це йдеться у повідомленні об''єднаної прес-служби Федеральної національно-культурної автономії українців Росії та Об''єднання українців Росії.

Об''єднання українців Росії, Федеральна національно-культурна автономія українців Росії, Регіональна громадська організація «Українці Москви» протестують проти запланованої Комітетом з культури Москви (підрозділ Уряду Москви) реорганізації Бібліотеки української літератури в Москві на Бібліотеку народів Росії. Про це йдеться у повідомленні об''єднаної прес-служби Федеральної національно-культурної автономії українців Росії та Об''єднання українців Росії.

Члени цих громадських організацій вважають, що така реорганізація «означатиме фактичну ліквідацію української бібліотеки, другий раз у її історії». При цьому у повідомленні зазначається, що на співробітників бібліотеки чиниться тиск.

За даними прес-служби, на відновлення Бібліотеки української літератури, ліквідованої у 1938 році, пішло 18 років роботи українських громадських організацій разом з державними органами Москви. У новому приміщенні, в нормальних умовах, бібліотека відкрилася 26 травня 2006 року, там сформовано єдиний у Російській Федерації унікальний бібліотечний фонд. При цьому у постанові Уряду Москви визначено, що бібліотеку засновано «з метою створення умов для розвитку національних культур у Москві та організації вільного доступу до інформації та літератури українською мовою». Як вважають в організаціях українців в Росії, бібліотеку «хтось намагається зробити розмінною монетою сьогочасних політичних взаємин або - про що говорять багато членів українських організацій - предметом майнових інтересів, пов''язаних з красивим приміщенням бібліотеки в центрі Москви».

У зв’язку з цим, українська громадськість Москви звернулась до керівництва Росії і Москви з вимогами не допустити здійснення реорганізації Бібліотеки української літератури. Зокрема, мерові Москви Юрію Лужкову надіслали колективного листа від читачів бібліотеки.
XS
SM
MD
LG