Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція з безпеки в Багдаді: США сіли за один стіл із Іраном і Сирією, а теракти тривають


Петро Кагуй Прага, 12 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — П’ять держав — постійних членів Ради Безпеки ООН та сусідні з Іраком країни провели у суботу в Багдаді конференцію на головну тему стабілізації на іракських теренах. Чи не вперше за десятки років за одним столом переговорів опинилися представники Сполучених Штатів, Ірану та Сирії. Керівництво Іраку залишилось задоволеним результатами цього форуму і очікує вже на наступну, більш розширену міжнародну зустріч.


Загалом 16 делегацій узяли участь у Міжнародній конференції з безпеки, що відбулася в так званій «зеленій зоні» Багдада. Там під особливою охороною перебувають урядові установи та дипломатичні представництва інших країн. І цей форум відбувався за зачиненими дверима та в умовах посиленої безпеки.

Голова іракського уряду Нурі аль-Малікі у своєму виступі закликав інші держави утриматися від втручання у внутрішні справи його країни.

«Ми просимо учасників конференції, а через них і всю міжнародну спільноту, поважати історичну і соціальну специфіку Іраку. Ми просимо їх не намагатися вплинути на Ірак, використовуючи для цього зв’язки з окремими групами, партіями чи етнічними угрупованнями. Ірак вважає неприпустимим втручання у справи інших держав і не дозволить нікому використовувати свою територію для нападів на них. І ми очікуємо такого ж ставлення до себе», — наголосив прем’єр-міністр Іраку.

А Сполучені Штати закликали сусідні з Іраком країни активніше боротися з напливом із-за кордону бойовиків, зброї та екстремістської пропаганди. Американський посол в Іраку Залмай Халілзад відзначив, що можливий розпад Іраку через внутрішні конфлікти міг би негативно позначитися на всіх країнах реґіону.

Офіційний Вашингтон уже не раз звинувачував Іран у підтримці шиїтських угруповань в Іраку. А Сирію Сполучені Штати звинувачують у тому, що сирійська влада не вживає належних заходів, щоб перекрити потік грошей та приплив іноземних бойовиків до сунітських збройних угруповань.

Ірак задоволений і хоче ще

Влада Іраку назвала міжнародну конференцію у Багдаді «конструктивною». Після її завершення іракський Міністр закордонних справ Гошіяр Зебарі визнав за один із особливо позитивних та конструктивних моментів взаємодію між американцями та британцями, з одного боку, і делегаціями Ірану та Сирії, з іншого.

«Обговорення, що відбулося, було спрямоване на співпрацю усіх сторін та їхнє бажання встановити безпеку і стабільність в Іраку», — заявив голова іракського зовнішньополітичного відомства.

Гошіяр Зебарі також повідомив, що учасники міжнародної конференції вирішили незабаром знову зібратися, але вже на більш представницькому форумі. А місце нової зустрічі узгодять пізніше: можливо, це буде знову Багдад, або ж столиця Єгипту, чи й територія Туреччини — місто Стамбул.

Конференція з безпеки ще не принесла цієї безпеки

Іще під час міжнародного форуму поблизу місця його проведення у «зеленій зоні» Багдада пролунали два вибухи. За першими припущеннями, це були постріли з міномета.

А під вечір цього ж дня в іракській столиці скоїли великий теракт. Інформагентства повідомили про десятки вбитих і поранених у шиїтському районі Багдада, місті Садрі.
XS
SM
MD
LG