Доступність посилання

ТОП новини

Україна створить міжнародну мережу громадських організацій для підтримки НАТО.


Богдана Костюк Громадська ліга “Україна – НАТО”, її українські та закордонні партнери вирішили створити міжнародну мережу громадських організацій для інформування українського населення про діяльність НАТО. Крім того, організиція буде координувати діяльність урядових і громадських організацій для сприяння євроатлантичній інтеграції України.


“У нас своя вітчизна і свої війська.... ”

Понад півсотні активістів Прогресивної соціалістичної партії та Православного братства цими днями зустріли учасників асамблеї Громадської ліги “Україна – НАТО” протестами.

“Ми хочемо усією душею, щоб у нас тут не було жодного натовського вояка. У нас є своя вітчизна і свої війська, і не треба нам американців, не треба нам французів” ,— впевнено заявилва одна з учасниць акції.

Між противниками та прихильниками НАТО потрібна дискусія

За словами голови Центру інформації і документації НАТО в Україні Мішеля Дюре, наявність різних точок зору щодо перспектив співпраці і можливості членства України у Північноатлантичному Альянсі свідчить про важливість дискусій між прихильниками та опонентами української євроатлантичної інтеграції.

З іншого боку, така різноманітність у поглядах щодо НАТО також показує, наскільки необхідно інформувати українців про діяльність Альянсу. Саме цим і займається майже шістдесят громадських, освітніх і наукових установ України, які є членами Громадської ліги “Україна – НАТО”.

Мішель Дюре каже, що сьогодні антинатовські групи використовують інтернет для поширення фальшивої інформації. Завдяки Лізі, такі антиНАТОвські “спами” можна блокувати фільтрами правди.

Перспективи співпраці України з Альянсом реальні, перекониний Дюре. Статус інтенсифікованого діалогу та політика відкритих дверей є свідченням цієї співпраці. Але без політичного консенсусу вступ до Альянсу практично неможливий, нагадує він.

Постійний представник Польщі у НАТО Єжи Новак нагадує, що двері Альянсу відчинені, Україна вже 2011-го року може стати членом НАТО. Але для цього необхідна згода поміж усіма політичними силами. Крім того, ідею вступу до Альянсу мусить підтримати українська громадськість.

Люди не знають, що таке НАТО

Члени Ліги вважають за необхідне створити міжнародну мережу партнерських організацій для інформування населення України про НАТО.

Лідерка полтавської правозахисної організації "Євровибір" Наталія Москалець каже, що проблема євроатлантичної інтеграції є нагальною потребою. Люди зовсім не знають, що таке НАТО, і тому агресивно ставляться. Отож їх необхідно інформувати.

Громадська ліга “Україна – НАТО” звернулася до українського уряду з пропозицією посприяти створенню громадської інформаційної мережі і прийняла у свої члени партнерські організації Івано-Франківська, Донецька і Сімферополя.
XS
SM
MD
LG