Доступність посилання

ТОП новини

Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО.


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) Північноатлантичний альянс може бути розколотий між країнами, які підпадають під запропоновану Сполученими Штатами протиракетну програму, та країнами, які залишаються поза її межами, каже генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер.


Експерт Інституту Євросоюзу з досліджень безпеки Марцін Заборовський повідомив радіо “Свобода”, що тим самим керівник НАТО виступив на захист інтересів усіх членів альянсу.

Головний принцип – неподільність безпеки

Альянсу загрожує розкол між країнами, які будуть захищені протиракетною обороною, та рештою країн, які залишаться під загрозою з боку Ірану, заявив Схеффер в інтерв’ю впливовій газеті газеті “Файненшл Таймс”.

“Коли мова заходить про протиракетну оборону, всередині НАТО не може бути ліги А та ліги Б. З мого погляду, неподільність безпеки є головним принципом”, — сказав Схеффер.

Представники НАТО кажуть, що запропонована Сполученими Штатами програма протиракетної оборони захистить майже всю Європу, за винятком південного сходу, який через близькість до Ірану потребує додаткову систему меншого радіусу дії.

Заява генерального секретаря НАТО відкриває новий розділ у дебатах навколо американської програми протиракетної оборони – як відомо, проти планів розмістити установки в Польщі та Чехії категорично виступає Росія.

Американські плани – новий розподіл Європи?

9 березня на прес-конференції після саміту Євросоюзу французький президент Жак Ширак також виступив проти планів Вашингтона розмістити протиракетні установки неподалік Росії:

“Ми повинні бути дуже уважними, щоб не сприяти створенню нових розділових ліній у Європі чи поверненню до старого ладу”,— сказав Ширак, маючи на увазі холодну війну.

Чи ускладнить ситуацію навколо планів США висловлювання керівника альянсу?

Експерт Інститутут Євросоюзу з досліджень безпеки Марцін Заборовський не впевнений, що ускладнить. Оскільки Схеффер має говорити від імені всього НАТО, він просто висловлює переконання, що всі країни НАТО повинні бути охоплені системою протиракетної оборони.

“Схеффер має це робити, адже він мусить говорити від імені всіх членів, включно з тими, хто на південному сході – такі, як Туреччина, Греція, Італія тощо. Тож якщо ви почитаєте статтю уважно, то побачите, що він не заперечував щодо протиракетної системи як такої. Він просто сказав, що якщо це має продовжуватися, будь ласка, подбайте про всі країни НАТО”,— пояснює Марцін Заборовський.

Багато західноєвропейських лідерів ставляться скептично до того, чи є фінансово вигідною запланована американська система, яка коштує понад 10 мільярдів доларів на рік. До того ж, система може збити невелику кількість ракет, але не витримає масштабної атаки.

Матеріали до теми:

• "Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG