Доступність посилання

ТОП новини

"Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем.


Людмила Ваннек Прага-Київ, 12 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Яап де Хооп Схеффер, Генеральний секретар НАТО, вважає, що плани США щодо розгортання нової системи протиракетної оборони в Європі можуть розколоти Північноатлантичний альянс на країни, які підпадають під запропоновану програму, та країни, які залишаються поза її межами.

Сергій Згурць
Р.С.:Як таку заяву Генсека НАТО можна сприймати з погляду України, яка перебуває поза межами цієї системи ПРО і прагне до НАТО?

-С.З.:Якщо говорити про оцінку Яапа де Хооп Схеффера, то це насправді так. Адже тривалий час європейські країни були зайняті створенням власної системи протиракетної оброни над Єврпою, так званої "Євро-ПРО". А американська ініціатива передбачає ще масштабніші плани, пов’язані зі свторенням системи захисту від балістичних ракет і навіть ракет малої та середньої дальності, що також планували робити європейці.

Плани європейців повільніші і не такі грандіозні, як американські, вони мають менше ресурсів. Разом з тим, вони не хочуть бути заручниками американської системи захисту, і саме це спричиняє певні суперечності у поглядах на ті ініціативи, які висуває американська сторона.

Р.С.: Радіо Свобода стало відомо, що буквально найближчим часом представник міністерства оборони Сполучених Штатів генерал Генрі Оберінґ має побувати в Україні і обговорити з українськими колегами плани США щодо розміщення протиракетних щитів . Можливо, Ви проллєте більше світла на цей візит?

С.З.:Справді, вже 13 березня заплановані зустрічі генерала Оберінґа з чільними представниками Міністерства оборони України і з представниками неурядових та наукових організацій. Мета цих зустрічей — донести американське бачення розгортання системи ПРО на об’єктах в Європі і зняти певну занепокоєність, яка є з українського боку (зокрема, її висловлював міністр оборони Гриценко, який сказав про те, що його попередня зустріч з послом США в Україні не дала повної інформації щодо умов, термінів, необхідності розгортання американських об"єктів ПРО в Європі).

Р.С.:Чи можна очікувати, що зустрічі американського генерала Оберінґа в Україні можуть щось змінити у поглядах на ці проекти?

С.З.: Можна очікувати, що певним чином про ці проекти під час візиту буде нагадано. З іншого боку, треба зважити на те, що американці доволі догматичні. Вони не хочуть долучатись до проектів протиракетної оборони інших країн. Це, власне, американські об’єкти ПРО над територією інших країн. Я думаю, що цей візит ніяким чином не впливає на переміщення України з однієї категорії в іншу, умовно кажучи, з країни нейтральної до країни союзницької чи будь-якої іншої категорії.

Цей візит є одним з візитів, які здійснює американська сторона, об’їжджаючи всі країни,котрі висловили певну стурбованість з цього приводу. Але насправді після розміщення ПРО над територією Польщі та Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу в дуже близькому розташуванні від бази ПРО в Польщі.

Це, на мою думку, візит такий "пояснюючий" для української сторони. Насамперед, те, що, вбачаючи в Україні таку, яка хоче долучитися до НАТО, американці хочуть засвідчити, що вони спроможні вести такий цивілізований нормальний діалог з країнами, які хочуть підтримувати союзницькі зобов’язання з Америкою як провідною країною альянсу.

Матеріали до теми:

• Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG