Доступність посилання

ТОП новини

Одеса тиждень буде “говорить по-русски”.


Петро Каландирець Одеса, 12 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні в Одесі розпочалася акція “Я говорю по-русски”. Її організували проросійська організація “Єдина Вітчизна” та група депутатів міської ради. До 21 березня 150 волонтерів збиратимуть підписи мешканців міст з вимогою до депутатів Одеської міської ради надати російській у місті статус регіональної.

Намет акції в Одесі.
Агітаційний плакат.
На проведеній сьогодні прес-конференції лідер організації „Єдина Вітчизна” Валерій Кауров повідомив, що у різних районах Одеси встановлені 15 наметів, у яких триває збір підписів на підтримку російської мови.

Організаторів акції дратує, що вже кілька проведених у сесійній залі міськради спроб змінити статус російської мови, були невдалими. Безрезультатними були і неодноразові пікети під подібними гаслами. Депутати неодноразово пояснювали відмову від ухвалення рішення про надання російській мові статусу регіональної тим, що його неодмінно скасує суд.

Де-юре в Одесі російська вже має статус

Раніше в Одесі вже двічі голосували за надання особливого статусу мові російській, і ніхто цього не скасовував. У 1995 та 2001 депутати проголосували за офіційний статус російської мови.

У Перший день акції „Я говорю по-русски”” встановили лише один намет на Привокзальній площі Одеси. У інших районах активісти тримали прапори зі словами “Я говорю по-русски” та поширювали агітпродукцію.

Депутат Одеської міськради Наталка Чайчук переконана, що жодних підстав для занепокоєнь ситуацією з російською мовою в місті немає:

“Вони ломляться у ворота, які відчинені. Де в Одесі немає російської мови? У школах є, у ЗМІ є... Чого вони домагаються? Лише пропіарити себе особисто. Вкотре вже, за моїми підрахунками сьомий раз, питання про російську мову подається у Одеську міськраду. У міськраді сьогодні працюють досить виважені люди, які кожен раз голосують за те, що ми ці питання не будемо розглядати”.

Лідер „Єдиної Вітчизни” Валерій Кауров обіцяє зібрати десятки тисяч підписів одеситів на підтримку російської мови і провести багатолюдний пікет найближчої сесії міськради з вимогами таки проголосувати за регіональний мовний статус.

Настрої одеситів

Настрої звичайних одеситів теж розділилися: від схвалення акції до її нерозуміння та відвертого заперечення:

“Історичні передумови дають нам впевненість в тому, що в Україні та Одесі зокрема не буде жодних перешкод для вільного використання російської мови чи будь-якої іншої мови. У Конституції написано, що кожна людина має право розмовляти тією мовою, якою вона вважає за потрібне. Але державною мовою залишається і буде залишатися, на мою думку, українська мова. Це правильно”.

“Я думаю, що ця акція більшою мірою спрямована на привернення уваги до самих її організаторів. Як показує практика, окремі міські ради вже ухвалювали подібні рішення, це все опротестовувалося прокуратурою, і суд скасовував їх. Немає сенсу повторювати дії, які не до чого не призводять”.

„Все життя ми жили дружно і не розбиралися, українець це чи татарин? А нині... Ви подивіться, майже половина одеситів розмовляють російською мовою. Я вважаю, що це необхідно. І слід вимагати. Неважливо, що Ющенко бажає. Він власні вирішує питання...”


Організатори акції “Я говорю по-русски” будуть вимагати від Одеської міськради і ухвалення рішення "Про недопущення реабілітації вояків ОУН-УПА на території міста". Вони сподіваються, що одеський приклад будуть повторювати інші регіони України.

Матеріали до теми:

• Дні українського кіно в Криму присвячені річниці командувача УПА Романа Шухевича. • День рідної мови. • Тільки українською! • Українізація кіно.
XS
SM
MD
LG