Доступність посилання

ТОП новини

Україна франкомовна.


Тарас Марусик Київ, 12 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — В Україні розпочався “Тиждень франкофонії”. Україна бере участь у заходах з цієї нагоди, починаючи від 1996 року, але цього року вперше в статусі країни-спостерігача. Кілька українських асоціацій у співпраці з посольствами Франції, Канади і Румунії є організаторами заходу.

Україна стала спостерігачем у міжнародній організації франкомовних держав у кінці вересня 2006 року в Бухаресті на зустрічі президентів і голів урядів держав, які є членами цієї організації. Сьогодні в Міжнародній організації франкомовности (l’Organisation internationale de la Francophonie) 55 країн та урядів-членів і 13 країн-спостерігачів.

До цього статусу Україна йшла 10 років, оскільки при розгляді заявок враховують не лише фактор розвитку франкомовної культури, освіти і науки, але й те, чи країна, яка прагне долучитися до цієї організації, дотримується демократичних свобод, прав людини, чи вона достатньо допомагає тим франкомовним країнам, у яких ці питання ще не вирішені.

Серед колишніх республік СРСР членом Міжнародної організації франкомовности є Молдова, а статус спостерігача мають, крім України, Литва, Вірменія та Грузія.

Президенту Кучмі відмовили, а до Ющенка прислухалися

Голова “Асоціації франкофонії України”, професор Георгій Крючков розповідає, що після відмови на прохання колишнього Президента Леоніда Кучми прийняти Україну в організацію франкомовних держав кілька асоціацій звернулися до нового Президента.

Цю ініціативу підтримали не лише Президент Ющенко, а також і Прем’єр- міністр Віктор Янукович.

“Можливо, це єдиний випадок, коли Кабмін і Президент були одностайні. Президент звернувся особисто до Жака Ширака, до президента Румунії, і завдяки цим дипломатичним і громадським демаршам Україна стала країною-спостерігачем”,— каже Георгій Крючков.

Франкофонія по всій Україні

Начальник відділу культурного співробітництва Міністерства закордонних справ України Тетяна Шпакович вважає, що цьогорічний “Тиждень франкофонії в Україні” має особливий характер, оскільки Україна бере участь у ньому вперше в статусі спостерігача.

Крім Києва, тижнем франкомовности будуть охоплені Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Львів, Запоріжжя, Чернівці, Миколаїв, Рівне, Житомир, Кривий Ріг, Горлівка, Тернопіль, Черкаси, Кіровоград, Луцьк і Севастополь.

Як розповів аташе з питань співробітництва французького посольства Мішель Максимович, крім місцевих конкурсів, будуть проведені два загальноукраїнські: конкурс фільмів, знятих за допомогою мобільного телефону, і конкурс творів на тему “Міжнародна організація франкомовности та Україна: перспективи співробітництва”, оголошений канадським посольством. Завершиться “Тиждень франкофонії в Україні” 20 березня, в Міжнародний день франкомовности, оголошенням результатів цих конкурсів.
XS
SM
MD
LG