Доступність посилання

ТОП новини

ООН бореться з ВІЛ/СНІД у Криму. Чи підключиться кримський уряд?


Володимир Притула Сімферополь, 13 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – ООН допомагає боротися з ВІЛ/СНІД у Криму. Сьогодні у Сімферополі представники цієї організації підписали з кримськими урядовцями угоду про співпрацю і виділення коштів на боротьбу з цією небезпечною хворобою. Але чи готовий кримський уряд підтримати ініціативу міднародної громадськості?

Під час підписання угоди між донорськими структурами ООН і кримським урядом.
Фінансова і технічна підтримка на суму у 219 тисяч американських доларів на період до 2009 року для зниження рівня поширення ВІЛ-СНІДу серед кримської молоді, профілактику цієї інфекції при народженні і поліпшення якості послуг, що надаються ВІЛ-інфікованим вагітним у Криму, – це пропонують Фонд народонаселення, Дитячий фонд і Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй за кошти шведського уряду.

Сьогодні у Сімферополі представники цих ООНівських структур підписали з кримським урядом угоду про співпрацю та взаєморозуміння. І очікують, що кримські урядовці не лише подякують за гроші та іншу допомогу, але і самі підключаться до подолання страшної хвороби, щоб перешкодити її поширенню Україною.

Місцева влада мусить допомогти ВІЛ-інфікованим

Керівник проектів ЮНІСЕФ Тетяна Тарасова.
Тетяна Тарасова, керівник проектів українського представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) каже, що в Криму її фонд реалізовуватиме дві програми: спрямовані на зниження рівня передачі ВІЛ від матері до дитини і на соціально-психологічну підтримку родин з дітьми, ураженими ВІЛ/СНІД.

І ЮНІСЕФ готовий серйозно посприяти реалізації державної програми з відкриття Центрів підтримки молоді і дітей з ВІЛ-інфекцією. Але для цього потрібно, щоб місцева влада створила такі центри і надала їм приміщення, каже Тетяна Тарасова.

“Ми знаємо, що величезною проблемою є надання приміщення. І підписуючи цей документ про взаєморозуміння, ми звернули увагу кримської влади на те, що нам потрібні розуміння і підтримка з боку державної влади. Тому що неурядові і донорські організації не можуть забезпечити найголовніше – стабільність системи надання допомоги тим, хто уражений ВІЛ/СНІДом”.

Влада мовчить, а кільківть інфікованих зростає

1-й віце-прем'єр кримського уряду Євген Михайлов.
Втім кримські урядовці на побажання представників донорів публічно не відповіли. Як і не відповіли на обережне зауваження представника Фонду народонаселення ООН лікаря Бориса Ворника, який вголос пошкодував, що у Криму досі не відновили зруйнований Центр репродуктивного здоров’я і планування сім’ї.

Водночас перший віце-прем’єр-міністр кримського уряду Євген Михайлов поскаржився, що ситуація зі СНІДом у Криму залишається вкрай небезпечною: “Попри всі наші зусилля, стабілізувати епідемію ВІЛ/СНІДу у нас в Криму, як і загалом у країні, поки, на жаль, не вдалося. АРК за кількістю таких хворих посідає в Україні, на жаль, аж п’яте місце”, — повідомив урядовець.

Зараз у Криму зареєстровані понад 6 з половиною тисяч ВІЛ-інфікованих. Торік їхня кількість зросла майже на 5%.
XS
SM
MD
LG