Доступність посилання

ТОП новини

Голова МАҐАТЕ відвідує Північну Корею.


Олекса Семенченко Лондон, 13 березня, 2007 (RadioSvoboda.org) – Голова аґенції ООН з проблем атомної енергії Могамед Ель-Барадей проводить у Пхеньяні переговори щодо майбутнього ядерної програми Північної Кореї. Ця поїздка особлива зокрема тим, що вона перша відтоді, як 4 роки тому інспекторів МАҐАТЕ видворили з тієї країни. Сам Ель Барадей каже, що він сподівається відновити діяльність своїх колег.


Перш ніж вирушити з Китаю до столиці комуністичної Північної Кореї Пхеньяна голова МАҐАТЕ Могамед Ель-Барадей висловив обережний оптимізм і сподівання, що після багатьох років відчуженості знайдуться шляхи й засоби для імплементації шестисторонньої угоди.

Відповідно до підписаної у лютому цього року угоди між двома Кореями, Сполученими Штатами, Китаєм, Японією та Росією, Пхеньян погодився протягом двох місяців закрити свій єдиний ядерний реактор в обмін на міжнародну допомогу.

Візит Ель-Барадея розглядається як намагання повернути КНДР на орбіту МАҐАТЕ. У 2002 році уряд країни вигнав її інспекторів посля того, як США звинуватили Пхеньян у провадженні таємної програми збагачення урану. Збагачений уран може застосовуватися для виготовлення ядерної зброї.

Ель-Барадей вважає свій візит важливим початковим етапом втілення нової угоди .

Одначе керівник МАҐАТЕ не поділяє очікувань щодо швидкого роззброєння Північної Кореї. Він сказав репортерам, що нормалізація відносин із Пхеньяном буде дуже повільним процесом, для якого ще довго треба будувати довіру.

Очікується, що Ель-Барадей повернеться до Пекіна у середу. Його місія передує відновленню там шестисторонніх розмов наступного тижня. Згідно з лютневою угодою, МАҐАТЕ має провадити моніторинґ закриття північно-корейського ядерного реактора. Після цього Пхеньян одержав би 50 тисяч тонн пального або еквівалентну економічну допомогу. По демонтажі всіх своїх ядерних можливостей КНДР має одержати ще близько мільйона тонн нафти, або економічну допомогу на таку суму.

Матеріали до теми:

• Ядерна програма Пхеньяна: світло в кінці тунелю — чи пускової шахти? • Північна Корея здійснила ядерні випробування.
XS
SM
MD
LG