Доступність посилання

ТОП новини

Причина вибуху ракети-носія «Зеніт-3SL» відома, винних не називають.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Причиною вибуху ракети-носія «Зеніт-3SL» за кілька секунд після старту стало випадкове потрапляння невеликої металевої частинки до двигуна у першому ступені ракети. Такий висновок зробила міжвідомча комісія, яка півтора місяця розслідувала причини аварії. Ступінь, де сталося загоряння, сконструювали дніпропетровські фахівці, а двигун — російські. Винних не називають. Подробиці висновку експертів сьогодні оприлюднили на дніпропетровському «Південмаші».

Відеозапис катастрофи ракети-носія «Зеніт-3SL».
Фахівці дійшли висновку, що стороння металева частка потрапила до насосу двигуна першого ступеня ракети, який розробив російський «Енергомаш». Керівник прес-служби українського конструкторського бюро “Південне” Юрій Мошненко каже, що встановити, який саме предмет і яким чином потрапив до двигуна, не вдалося, двигун згорів під час аварії.

Причина — в міліметр

Спеціалісти кажуть, що до вибуху могла призвести металева частинка розміром всього в міліметр. Юрій Мошненко:

«Моя особиста думка як інженера — це частка від міліметра. Тому що число обертів турбонасосного агрегату достатньо високе, досить висока температура газів і середовище окислювальне — це рідкий кисень, там досить було чиркнути металом, як сірником, щоб сталося загоряння».

«Зеніт 3SL» залишиться в експлуатації

Висновки комісії щодо причин аварії вже затвердили керівники космічних агентств Росії та України. Тепер фахівці розробляють рекомендації, щоб запобігти повторенню ситуації. Експлуатацію ракет-носіїв «Зеніт 3SL» припиняти не збираються. Запуски планують відновити влітку-восени нинішнього року. Дніпропетровські фахівці кажуть, що двигуни російського виробництва, подібні до того, який стояв на «Зеніті», використовують США на своїх «Атласах» — і досить успішно.

Ракета «Зеніт» мала вивести на орбіту політелекомунікаційний супутник однієї з голландських компаній.

Хто винен?

Як компенсовуватимуть збитки, представники сторін-учасниць проекту наразі не повідомляють. Уникають говорити і про те, з чиєї вини сталася аварія. Юрій Мошненко:

«Є такі слов’янські питання — хто винен і що робити. Так от. Перше питання на порядку денному при роботі спеціалістів не стояло. Нам важливо було знайти найбільш вірогідну причину і визначити, які заходи треба вжити, щоб продовжити експлуатацію за проектом «Морський старт».

Ракета-носій «Зеніт-3SL» вибухнула 31-го січня за декілька секунд після пуску. На момент старту нікого з технічного персоналу на плавучій платформі «Одісей» у Тихому океані не було. Це врятувало від людських жертв. Пошкоджену вибухом плавучу платформу, впевнені фахівці, відновлять у стислі терміни.

За історію реалізації програми «Морський старт» — з 1995-го року — це був перший випадок вибуху ракети-носія.
XS
SM
MD
LG