Доступність посилання

ТОП новини

Податок на прописку або що таке комунальна картка.


Олексій Крапивко Київ, 13 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Київська адміністрація планує брати гроші з усіх приїжджих, гостей столиці та заробітчан. Місячне перебування у столиці некиянам може обійтися приблизно у 50 гривень. І це, аргументують ініціатори нового податку, буде платою за послуги,які місто надає громадянам.

За різними даними в столиці працюють від 1,5 до 2 млн не киян.
Столична влада планує зібраними грошима суттєво поповнити бюджет міста, вважає виконувач обов’язків заступника мера Києва, Олександр Ржавський:

“Моє бажання не в тому, щоб злизати з когось зайві кошти і можна було б щось зробити, якби додатково, а щоб можна було впорядкувати і щоб кожен би заплатив за своє. І більше нічого не потрібно. Коли ми побачимо, що збільшиться кількість сплати по цих справах, то ми реально можемо підійти до того моменту, коли ми зможемо зменшити тарифи”.

І номер особливих для міліції

Будь-яка людина,котра приїхала до Києва і не має столичної прописки, повинна придбати комунальну картку, за яку заплатить орієнтовно 50 гривень на місяць. Також отримає унікальний номер, якій треба буде називати міліціонерам в разі потреби. За що саме треба сплачувати ці гроші, радіо Свобода поцікавилася у пана Ржавського:

Виконувач обов'язків першого заступника мера Києва Олександр Ржавський.
“Людина, будь-яка, яка приїхала і проживає в місті Києві постійно, вона ж повинна кожен день тричі поїсти, як мінімум. І після кожної людини залишається упаковка і ціле сміття. Коли це одна людина у вас в гостях, то ваш пакуночок трохи більший, ніж звичайно. А коли до Києва приїжджає 1.5 мільйона людей чи 2 мільйона, то, вибачте, такі пакуночки перетворюються у десятки тисяч тонн щоденно. Коли Ви живете у приватному будинку, використовуєте приватний газ, воду і все інше у мене вдома, то будь-ласка, використовуйте, це моя справа утримувати Вас у себе. А коли Ви задіяні в тому механізмі – інфраструктурі міста – то потрібно за це теж сплачувати”.

Некиянин цього не розуміє

Олексію 22 роки, проживає у Києві кілька місяців, знімає частину приватного будинку. Чому він має купувати комунальну картку, не розуміє:

“Сплачувати це так зване мито, чи як його ще назвати, — взагалі не зрозуміло, бо кожен, хто приїжджає, знімає житло, і все входить в оплату за житло і комунальні послуги теж. Незрозуміло, як вони пов’язують це із приїжджими”.

Юристи ініціативу називають антиконституційною

Юристи вважають можливе впровадження такої системи порушенням прав людини та кількох статей Конституції, каже Радіо Свобода правозахисник та юрист Тетяна Монтян:

“Згідно зі статтею 24 Конституції забороняється дискримінація за будь-якою ознакою, в тому числі і за ознакою місця проживання. Згідно зі статтею 33 Конституції, у нас вільний вибір місця проживання для всіх українців. Взагалі тут немає що обговорювати, оскільки це ініціатива антиконституційна, вона іще й нездійсненна. Для того, щоб цю ініціативу здійснити, потрібно, як мінімум, обнести Київ колючим дротом, зробити пропускні пункти”.

Київська адміністрація посилається на досвід Москви, хоча Євросоюз і засуджує закон російської столиці.

Проект впровадження комунальних карток подадуть на розгляд сесій Київради орієнтовно 1 травня.
XS
SM
MD
LG