Доступність посилання

ТОП новини

Сесійна безопозиційність.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Новий сплеск політичної кризи. Чому Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” полишили сесійну залу? Як коаліція планує працювати без представників опозиції? Як розцінюють нинішню ситуацію експерти?

Представники об’єднаної опозиції полишають сесійну залу. Київ, 13 березня 2007 р.
Опозиція висунула 17 вимог до коаліції. Коаліція на них не пристає. Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” полишають сесійну залу і заявляють, що після цього робота Верховної Ради стане безрезультатною. Лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко:

“Без опозиції будуть ухвалюватися здебільшого лише лобістські, корупційні законопроекти, які не мають ніяких шансів дістати підпис Президента, а отже і статус закону. Не прислухавшись до 17 вимог об’єднаної демократичної опозиції, керівництво Верховної Ради свідомо прирекло себе на безрезультатну роботу”.

Утім, на думку антикризовиків, парламент здатен працювати у нормальному режимі і без опозиції. Представник Партії регіонів Ярослав Сухий:

“Верховна Рада України, не дивлячись на психопатаж істероїдних мадамів буде працювати. Ми беремо під охорону усі об’єкти життєдіяльності Верховної Ради і вона працюватиме. А вони нехай ходять по вулицях і збирають людей”.

Віктор Янукович, перебуваючи з візитом у Рівному заявив, що найближчим часом антикризова коаліція таки розгляне вимоги опозиції і дасть відповіді.

“Там, де можна буде піти назустріч або досягти консенсусу, звісно ми будемо це робити, тому що ми завжди були і будемо за стабільність у нашій країні. Ми вважаємо, що в них один інтерес, у цієї команди: за будь-яку ціну за межами українського законодавства отримати владу і цим показати своє ставлення до законів і Конституції. Для нас це не нове”.

Відсутність у залі засідань частини парламентських фракцій, на думку наукового директора школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олександра Гараня, це черговий крок у поглибленні політичної кризи:

“Формально парламент продовжуватиме працювати, тому що більшість парламенту представлена. Ця більшість може сидіти в напівпорожній залі і продовжувати ухвалювати закони. Але безумовно, що з моральної точки зору легітимність такого законотворення зменшується. Очевидно, що це є лише кроком у кризі, яка зараз наростає”.

Напередодні фракції “Наша Україна” та БЮТ на спільному засіданні за участю Президента ухвалили заяву про спільні дії і вимоги до антикризової коаліції. Серед вимог опозиції: звільнення нинішніх міністра внутрішніх справ та Генпрокурора, проведення референдуму про визначення форми державного правління та позбавлення мандатів депутатів-перебіжчиків.
XS
SM
MD
LG