Доступність посилання

ТОП новини

У Києві тривають українсько-американські консультації щодо запланованого розміщення систем ПРО у Чехії та Польщі


Це питання обговорюють представники Міністерства оборони, МЗС та РНБО України із американськими експертами. До Києва учора прибув генерал-лейтенанта Генрі Оберінг, який керує Агенцією протиракетної оборони США. На зустрічі йдеться про цілу низку військових і технічних аспектів проекту Сполучених Штатів щодо розташування елементів системи протиракетної оборони у Польщі і Чехії.


Із української сторони у консультаціях беруть участь представники Міністерства оборони, МЗС та РНБО.

А американську сторону на консультаціях представляють директор Агентства з протиракетної оборони США генерал-лейтенант Генрі Оберінг, керівник бюро з політичних та регіональних питань Державного департаменту США Аніта Фрід, заступник директора Агентства з протиракетної оборони США бригадний генерал Патрік О’рейлі, заступник директора Агентства з протиракетної оборони США з міжнародних питань Н.Морган, представник офісу стратегічних можливостей доктор П.Дебіасо та інші особи.

Під час консультацій американська сторона ознайомить офіційних осіб Української влади з планами США стосовно можливого розміщення систем Протиракетної оборони на території Чехії та Польщі.

Досі українські політики досить по різному оцінювали намір американців росмістити системи протиракетної оборони у Східній Європі.

Так, на думку колишнього голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, комуніста Георгія Крючкова, розміщення комплексів протиракетної оборони США у Європі створює серйозну загрозу для України: “Коли доведеться застосувати цю системи, привести її в дію, тобто, обмінятися ударами, якщо такі можливі, то уламки ракет і з одного, і з іншого боку можуть падати на Україну. Це дуже серйозно загрожуватиме життю, здоров’ю, народногосподарським об’єктам, зокрема, і атомним станціям на території України. Так що створює дуже серйозну небезпеку. Варто було б говорити про створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони, яка б охоплювала весь європейський континент від Атлантики до Уралу”.

Керівник Атлантичної Ради «ЗА»

А голова Атлантичної Ради, генерал-майор запасу Вадим Гречанінов позитивно оцінює розміщення баз протиракетної оборони у Польщі та Чехії для безпеки України. Він також вважає, що це необхідний крок для захисту від цілком реальної загрози: “Розгортаються ракетні системи у країнах третього світу. Ці ракети вже мають радіус досяжності кілька тисяч кілометрів. Поки що вони у звичайному озброєнні, тобто, не ядерні, але все можливо. Ну, і неядерна ракета, вона теж дуже небезпечна. А Сполучені Штати будують для себе глобальні системи”.

Президент наполягає на інформуванні, а прем’єр наразі невдоволений

Президент Віктор Ющенко наполягає на якомога повнішому інформуванні українців про цілі можливого розгортання американської протиракетної оборони в Європі. А Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловлював невдоволення тим, що рішення Сполучених Штатів про розміщення у Польщі та Чехії елементів системи ПРО не обговорювалося з Україною.

На початку цього року США звернулися з пропозицією розмістити елементи ПРО на території Чехії і Польщі до керівництва цих країн.
XS
SM
MD
LG