Доступність посилання

ТОП новини

Як вплинуть бази ПРО в Європі на безпеку України? Український аспект – американська відповідь.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Розміщення комплексів протиракетної оборони США у Європі не зашкодить безпеці України. Це головне повідомлення американських фахівців, які прибули до Києва для консультацій з українською стороною. Втім, офіційний Київ ще не оприлюднив своє ставлення до роз’яснень, отриманих від американської сторони.

Директор Агентства з протиракетної оборони США, генерал-лейтенант Генрі Оберінг під час візиту до Генштабу ЗСУ. Київ, 14 березня 2007 р.
Вигуки “Yankee go home” та штовханина між охоронцями та представниками Блоку Наталії Вітренко. Цей епізод радше пожвавив, ніж зашкодив прес-конференцію директора Агентства із протиракетної оборони США, генерал-лейтенанта Генрі Оберінга. Охорона швидко виштовхала вітренківців, а генерал зауважив, що побачив демократію в дії.

Уламки збитих ракет не впадуть на Україну

Генрі Оберінг запевнив, що розміщення комплексів протиракетної оборони у Польщі та Чехії ніяк не зашкодить безпеці України. За його словами, у разі застосування цих комплексів, уламки ракети не впадуть ні на українську, ні на російську території:

“Коли відбувається перехоплення, то уламки продовжують летіти приблизно в тому напрямку, в якому летіла ракета. І у випадку, якщо б ракета летіла з Ірану до Сполучених Штатів, ці уламки не впали б на українську чи російську територію” — запевнив генерал Оберінг.

Не буде ПРО ані в Україні, ані на Кавказі

Генрі Оберінг висловлює подивування позицією Росії щодо розміщення баз протиракетної оборони у Європі і наголошує на реальній загрозі з боку Ірану. За його словами, Сполучені Штати не зверталися до України з пропозицією розмістити комплекси ПРО на її території.

На запитання Радіо Свобода, чому елементи ПРО не можна розмістити в якійсь країні поблизу Ірану, американський генерал відповів, що на сьогодні не існує для цього технічної можливості, оскільки перехоплювачі були б занадто близько до місця запуску ракети.

Генрі Оберінг також запевнив, що США не планують розміщувати системи ПРО на Кавказі і не зверталися з таким проханням до жодної кавказької країни.

Українська сторона має визначитися зі своєю позицією щодо розміщення американських комплексів ПРО у Європі на засіданні РНБО. Засідання РНБО, що мало відбутися сьогодні, перенесли на наступний тиждень.
XS
SM
MD
LG