Доступність посилання

ТОП новини

Іспит для нових медіа: "Viacom" хоче мільярд доларів від "Google".


Мар’яна Драч Прага, 14 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку розпочався один із найбільших судових процесів в історії інтернету. Відшкодування у мільярд доларів вимагає американський медіа-гігант "Viacom" від інтернет-компанії "Google" та її сайту "YouTube." Популярність обміну відеозаписами, особливо серед молоді, змусила понервуватись традиційні засоби масової інформації, які через це втрачають глядачів та гроші від реклами. Цей суд може допомогти встановити нові правила обміну інформації, пов‘язані зі швидким розвитком сучасних технологій.

Обмінюватися відео – цікаво і на цьому можна заробити

Представники телевізійної і кіноіндустрії стверджують, що їх щодня обкрадають, коли компанія "Google" дає змогу людям переглядати уривки з популярних програм та фільмів. На сайті "YouTube" можна виставити і власні відео, й улюблені відео-кліпи. Так, зокрема, сьогодні, набравши у пошуку слово "Україна" англійської мовою, спершу на очі потрапить кліп співачки Тіни Кароль з минулорічного "Євробачення". А зразу за ним можна помилуватися і гуцульським весіллям, яке зняв один із відвідувачів.

Два роки тому такого сайту взагалі не існувало. Рік тому його відвідало 9 мільйонів осіб, на початку цього року вже 130 мільйонів. Вірячи, що з огляду на таку популярність прийдуть і грубі гроші від реклами, інтернет-компанія "Google" наприкінці минулого року придбала фірму "YouTube" за 1 мільярд 650 мільйонів доларів.

Як захистити авторські права в Інтернеті

Натомість виробники кіно і телепрограм стверджують, що "Google" заробляє кошти на продукції, яку не має права розповсюджувати. Компанія "Viacom", яка володіє багатьма каналами, орієнтованими на молодь, такими як музичне телебачення "MTV", домагається не лише мільярдного відшкодування. Йдеться і про те, щоб більше не поширювали авторські матеріали без належного дозволу. Ще перед початком суду власники популярного сайту почали знімати з нього уривки програм компанії "Viacom". Крім цього, вони кажуть, що уклали близько 1000 партнерських угод з іншими великими медіа-корпораціями, такими як "ВВС", "NBC" і "СBS" – вже з правом розміщувати їхні дані.

Поки суд закінчиться, Інтернет може змінитися

Суд компанії "Viacom" проти "Google" щойно розпочався і такі процеси зазвичай тривають довго, а розвиток Інтернету не стоїть на місці. Тому оглядачі припускають, що доки суд закінчиться, у віртуальному просторі вже можуть бути нові реалії. Так кілька років тому Асоціація компаній звукозапису Америки подала в суд на фірму "Napster", інтернет-сайт, де відвідувачі безкоштовно ділилися улюбленими піснями – також за порушення авторських прав. Фірма суд програла й перестала існувати, але на її місці з‘явилися багато інших сайтів, які пропонують такі ж послуги.
XS
SM
MD
LG