Доступність посилання

ТОП новини

З санацією – до лідерства: економічне диво Рівненщини.


Валентина Одарченко Рівне, 13 березня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) - Третє місце у загальноукраїнському рейтингу за темпами економічного розвитку за останній рік (після столиці і Севастополя) – нечувана досі для Рівненщини цифра, одна з причин, чому до регіону охоче їдуть високопосадовці.

Добрив на “Рівнеазоті”, попри на те, що підприємство нині перебуває у стані санації, виробляють набагато більше, ніж у відповідний період минулого року. Причина проста: минулого року через сувору зиму і лімітоване споживання газу на “Рівнеазоті” простоювали тільки окремі цехи, а потім досить довго налагоджували безперервне виробництво.

Кому дісталися лаври

Втім, Прем’єр Віктор Янукович дещо іншої думки про зростання місцевої економіки, бо зауважив, звертаючись до голови облдержадміністрації Віктора Матчука:

«Якщо порівняти з вашими попередниками..., як кажуть в Одесі, тут дві великих різниці. Люди почали займатися справами, набагато менше політиканства і відкритої брехні…»

З привітом (щирим)

Не політиканством, а щирим привітом лідерові партії мали служити слова, з якими зустріли Прем’єра його однопартійці:

«Януковича привет – членов партии ответ: регионов лучше нет! Ура!»

У той же час по периметру майдану Незалежності у Рівному під проводом колишнього голови адміністрації і керівника обласної УНП Василя Червонія розташувалися люди, не згодні з урядовою політикою. Вони тримали ті ж плакати, що і бютівці та нашоукраїнці на Театральному майдані.

А тим часом бютівець” Олександр Данильчук та нашоукраїнець Віктор Матчук як голови обласної ради та облдержадміністрації сиділи за столом президії поряд із Прем’єром і таки про щось домовлялися.

Від проблем АЕС до онкодиспансеру

Вони нагадували про те, що Рівненщина опинилася в зоні дії двох АЕС, однак жодних пільг в оплаті за електроенергію не має навіть населення 30-кілометрових зон спостереження і підприємці, які там працюють. Голова облради Олександр Данильчук:

«У нас є звернення, у якому йдеться про зменшення тарифів для підприємств комунальної власності та населення, яке проживає у зонах впливу двох діючих атомних електростанцій…» (оплески)

На нараді також ішлося про необхідність передачі рівненській митниці повноважень з митного оформлення вантажів та ядерного палива для РАЕС.

А ще про проблему завершення важливого для області будівництва нового онкодиспансеру і потребу збільшення частки збуту українських добрив вітчизняному сільгоспвиробникові, про тривалий процес розмитнення сільгосптехніки та елітного насіння, що ставить у глухий кут багатьох фермерів області перед посівною.

Частину “Укрбурштину” зачинили, щоб не питали

У ході наради Прем’єр наголосив, що до підвищення тарифів він не має стосунку, а запитання про можливість закладання у ціну комунальних тарифів вартості українського газу… не помітив. Як і працівників підприємства «Укрбурштин», котрі хотіли з ним поспілкуватися на виробництві. Прем’єр розмовляв із кількома обраними і навіть отримав у подарунок бурштинову картину, яку на широкий загал ніхто не показав. Більшість із тих людей, котрі докладають рук до обробки бурштину та виробів із нього, керівництво зачинило в робочих кімнатах одного з коридорів. Журналісти, котрі також не потрапили на підприємство, дізналися про це від самих майстрів аж наступного дня.
XS
SM
MD
LG