Доступність посилання

ТОП новини

Податок з нетутешніх: київська влада вивчає можливість брати гроші з провінціалів за проживання у столиці.


Віола Бурда, Олександр Лащенко Сплати – і живи як киянин! (слоган з реклами у столичному метрополітені)

ГЛАС НАРОДУ:
Чи варто реєструвати приїжджих і брати з них щомісяця гроші за перебування у столиці, запровадивши "комунальну картку"?
Сергій, архітектор:
"Наш мер багато чого робить оригінального, так що я навіть не дивуюся.... Хай Ржавський краще домовляється із тими, хто вивозить сміття, щоб вони його вивозили..."
Ольга, редактор видавництва "Медицина":
"А чому ні? Якщо кияни платять податки, за ті ж комунальні послуги, то чому б і немісцевим не платити? За реєстракцію у місті, наприклад?"
Женя, менеджер з туризму:
" Це недобре. Що це таке — платити за в"їзд у Київ? Я думаю, такого не буде... "
Анна Василівна, пенсіонерка:
"Наші люди завжди придумають заходи, щоб відійти від цього. Певний сенс в тому є, треба контролювати, який міграційний потік іде через наше місто. Людей дуже багато у столиці...Але я не впевнена, що податок — найкращий вихід..."
Антон, працівник банківської сфери:
"Для іноземців — так, це потрібно, а для українців — ні. І те, що люди їдуть до Києва, це не їхня забаганка, це провина держави. Якщо на місцях,у регіонах буде робота, працюватимуть там і не потрібен буде Київ"


Олександр Ржавський: "Якщо зателефонувати за вказаним номером, то вам спочатку скажуть :"Спасибі за ваш внесок", після чого запитають номер вашого паспорта. І ви отримуєте ваучер на проживання.... В принципі, це нескладно: паспорт – 10 цифр плюс кількість днів перебування в місті...І заплатити від 50 до 100 гривень”.
Київська мерія продумує, чи не брати податок з некиян-заробітчан за користування столицею. Щоправда, озвучив такий задум тільки виконувач обов’язків заступника столичного мера Олександр Ржавський і зазначив - поки що це тільки ініціатива, яка не є остаточним рішенням. Мер Києва ще не озвучив своїх міркувань щодо нового податку. Механізм сплати “столичної данини” в.о. заступника мера теж прорахував і навіть потурбувався про зручність для клієнта — “комунальну картку” (так умовно називається те, за що провінціали платитимуть гроші), її продаватимуть у кіосках “Союздруку”, по інтернету, а можна поповнити рахунок місцевого бюджету з мобільного телефону, за це вам автовідповідач подякує.

Проста арифметика показує, що ідея сама по собі заманлива для бізнесмена Олександра Ржавського. Якщо з 2 мільйонів заробітчан (саме стільки їх у Києві за неофіційною статистикою) стягувати по 50 гривень у місяць, то столична влада розживеться додатковими, як мінімум, 100 мільйонами гривень. Причому, за задумом в.о. першого заступника мера, податок стягуватимуть тільки із заробітчан, а тих, хто приїздить у Київ витрачати гроші, даниною не обтяжуватимуть.

ЗА ЩО?

Заробітчани, зазвичай, “осідають” у столиці навіть сім’ями. Саме тому попит на оренду квартир перевищує пропозицію, а відтак “злітають” і ціни на винаймання житла. Тим, хто приїжджає працювати в столицю при середній для Києва зарплатні в 300 доларів за однокімнатну квартиру доводиться викладати від 350 у.о. Тому часто заробітчани живуть або в родичів, або шукають квартиру з господарем(вона дешевша) або наймаються доглядати дітей або немічних людей, за умови проживання в родині працедавців. У заробітчан, які мають професію, зазвичай половина зарплатні відходить у кишеню господареві квартири, який вже і розраховується за комунальні послуги. Однак, Олександр Ржавський вважає, що є блага, якими провінціали користуютья зовсім безкоштовно – наприклад, вивіз сміття. І якщо вже шукачі столичного щастя знайшли гроші, щоб наймати квартиру, то 50 гривень для них – це вже не гроші, а місцевому бюджету – суттєва допомога.

Олександр Ржавський:“Людина, яка приїхала і проживає в Києві, повинна поїсти, як мінімум, тричі на день. І після кожної людини залишається упаковка. І коли до вас в гості приходить людина і щось викидає у смітник – це непомітно, а коли два мільйони приїжджають у Київ – ці пакуночки перетворюються на десятки тисяч тонн щоденно...”
Галина Миколаївна
Галина Миколаївна приїхала до Києва із села Мени Чернігівської області. Миє в столичних закладах по ночах посуд. Живе у родичів. Підробляти в столиці доводиться, оскільки пенсії не вистачає на життя – тільки на дрова або вугілля. Іншої роботи, аніж миття посуду, жінка не подужає. У відповідь Олександру Ржавському Галина Миколаївна каже:

“А ми ж тут не зареєстровані і не прописані. І на роботі ми неофіційно. Хто знатиме, що я тут працюю?А якщо виженуть – будемо сидіти вдома, помирати з голоду... ”

“Лікувати голову і читати Конституцію”

Тетяна Монтян:"Ця ідея – димова завіса, аби людям було про що поговорити, а вони тим часом дерибанитимуть, дерибанитимуть і ще раз дерибанитимуть"
Для того, щоб відсіювати в різні купки киян та провінціалів, треба буде обнести столицю колючим дротом і на всіх вокзалах робити пропускні пункти, — уявляє собі реалізацію ідеї заступника мера Києва адвокат Тетяна Монтян. Як відрізнити провінціала, який не схотів купувати “комунальну картку”, від того, який не встиг. До того ж, навіть якщо мерія підтримає бізнес-план Олександра Ржавського щодо збагачення місцевої казни за рахунок заробітчан, налагодити механізм покарання за несплату податку теж буде нелегко. Брати штраф можна тільки за ті порушення, які вказані в Адміністративному Кодексі, а там про податок із заробітчан не йдеться. І найголовніше: те, що хоче запровадити заступник мера Києва, за українською Конституцією називається “дискримінація за місцем проживання”.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюють ся законом.

Леонід Грач
Леонід Грач, голова комітету з прав людини Верховної Ради України: “Київська влада на чолі із Черновецьким – завод з виробництва ахіней. Київська мерія таким чином кине виклик громадянам України, які не можуть вижити на свою зарплатню в регіонах і приїжджають підзаробити. Чиновники столичної мерії, по-моєму, керуються принципом”не начудиш – не прославишся”. Я думаю, такі ідеї з”являються для того, щоб підтримувати собі скандальний імідж”.

Віктор Терен
Віктор Терен, народний депутат: “Це є різке, брутальне порушення Конституції. Але основне, це в дусі нашого мера, який неадекватно мислить – йому не вдалося схопити на тарифах, так він вирішив запровадити податок. Якби в нас був не кишеньковий прокурор, то він мав би зреагувати, суд має реагувати теж...”

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG