Доступність посилання

ТОП новини

Грузія обвинувачує Росію у воєнному нападі і шукає підтримки в НАТО.


Сергій Куделя Вашингтон, 15 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузинське керівництво продовжує обвинувачувати російських військових у нападі на територію Грузії. За твердженням грузинських посадовців, три російські гвинтокрили обстріляли минулими вихідними Кодорське міжгір”я, яке контролюють внутрішні війська Грузії. Росія відкидає усі обвинувачення і називає стрілянину там провокацією. Однак, у відповідь на чергову конфронтацією з Москвою парламент Грузії одноголосно ухвалив декларацію про намір якнайшвидшого вступу до НАТО. А делегація Міністерства оборони республіки проведе сьогодні презентацію грузинсьских вин у штаб-квартирі альянсу.


Територія Верхньої Абхазії, де розташоване Кодорське міжгір’я, залишається єдиним регіоном самопроголошеної Абхазької республіки, який контролюють грузинські війська. Саме тут у ніч на понеділок пролунали вибухи, які були зафіксовані спостерігачами Місії ООН у Грузії. Вищі грузинські посадовці відразу ж пов’язали ці вибухи з операцією російських військових. Говорить заступник голови комітету з оборони та безпеки грузинського парламенту Ніколоз Руруа: “Три вертольоти, які попередньо вважаються бойовими машинами МІ-24, вилетіли з російської території, точніше з території Кабардино-Балкарії. Вони зробили коло над селищами Верхньої Абхазії, а під час другого кола вони випустили близько 20 некерованих ракет”.

Президент М. Саакашвілі: "Це напад на всю Грузію"

Військове командування спростовує факт вильоту російських гвинтокрилів до Кодорського міжгір’я. Однак керівництво Грузії наполягає, що саме російські збройні сили здійснили бомбардування селищ Верхньої Абхазії. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі назвав ракетні удари по Кодорському міжгір’ю нападом на всю Грузію. А грузинські парламентарі одноголосно ухвалили декларацію, яка наголошує на необхідності термінового вступу Грузії до Північноатлантичного альянсу. За словами спікера парламенту Ніно Бурджанадзе, членство в НАТО може допомогти Грузії відновити її територіальну цілісність та повернути контроль над Абхазією та Південною Осетією.

Наміри Грузії можуть підтримати

Хоча альянс поки не запропонував Грузії приєднатися до Плану дій щодо членства, американські конгресмени минулого тижня ухвалили резолюцію, в якій висловлюється підтримка вступу Грузії до НАТО вже до кінця наступного року. Грузинський уряд також використовує усі можливі аргументи, щоб здобути прихильне ставлення керівництва альянсу. Зокрема, урядова делегація на чолі з заступником міністра оборони Грузії відвідає сьогодні штаб-квартиру НАТО у Брюсселі із нетрадиційною місією. Урядовці з Тбілісі пригостять працівників організації найкращими грузинськими винами та мінеральною водою “Боржомі”, які заборонені для продажу у Росії.

Матеріали до теми:

• Грузія не хоче викликати алергію в ЄС. • Грузії готують вступ до НАТО. І Україні хотіли б…
XS
SM
MD
LG