Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ: Парламент незаконно переніс розгляд питання про призначення керівником МЗС Володимира Огризка


Про це заявив один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов. Сьогодні Верховна Рада відклала розгляд кандидатури Огризка до наступного вівторка. З такою пропозицією виступила Партія регіонів. Водночас Компартія заявила, що не підтримає цю кандидатуру. Учора Президент Віктор Ющенко домовився з прем’єр-міністром та спікером, що більшість підтримає кандидатуру, яку запропонує Президент.


Один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявив: “Ми бачили не просто фарс, ми бачили правовий нігілізм у Верховній Раді. Коли питання починається розглядатися парламентом, воно не може без завершення бути перерване. Тільки результативне голосування фіксує, що Верховна Рада закінчила розглядати питання. За Регламентом Верховної Ради не можна переходити до розгляду іншого питання, не ухваливши рішення з питання, яке вже почали розглядати народні депутати”.

А представники антикризової коаліції своє рішення відкласти голосування пояснюють так. Регіонал Тарас Чорновіл: “Після того, як відбулася зустріч Президента, Прем’єра і спікера, відбулося представлення листа Балоги про прохання перенесення розгляду цієї кандидатури. І основне: станом на цей момент стало відомо, що Президент не вносив кандидатури Огризка. Ми не маємо права цього розглядати, і це виплило, на жаль, тільки сьогодні. Тобто, подання не відбулося. За підписом Президента воно не внесене”.

Втім, за словами представника Президента у парламенті Романа Зварича, учора голова президентського Секретаріату Віктор Балога відкликав своє подання із проханням перенести розгляд кандидатури Володимира Огризка на наступний тиждень.

Сьогодні Верховна Рада відклала розгляд кандидатури Огризка до наступного вівторка за пропозицією Партії регіонів.

Водночас Компартія заявила, що не підтримає цю кандидатуру.

БЮТ та “Наша Україна” наполягали на голосуванні сьогодні. Сам Володимир Огризко під час виступу у парламенті заявив: “Щодо співпраці з НАТО по лінії ВПК, то, безумовно, вона є корисною, вона є потрібною. І ми сьогодні маємо на увазі посилення цієї співпраці”.

Учора Президент Віктор Ющенко домовився з прем’єр-міністром та спікером, що більшість підтримає кандидатуру, яку запропонує Президент. Глава держави зазначив, що мова йшла про Огризка.

22 лютого Верховна Рада відмовилася призначити міністром закордонних справ Володимира Огризка, кандидатуру якого запропонував Президент.

Тим часом, «нашоукраїнці» вбачають у перенесенні парламентом розгляду кандидатури Володимира Огризка на посаду голови МЗС руку Кремля. Народний депутат Юрій Ключковський заявив: “Ультиматум комуністів з погрозою вийти з коаліції, якщо більшість проголосує за кандидатуру Огризка, міг виникнути під впливом Москви, оскільки вчора Янукович дав згоду на цю кандидатуру. Це сьогодні прямий вплив з Москви”.

Якщо антикризовики голосуватимуть за Огризка, комуністи ставитимуть питання про вихід з коаліції. Про це заявив сьогодні лідер КПУ Петро Симоненко: “Огризко та Тарасюк – це одне і теж. Огризко буде заглядаючи у рот Президенту, говорити те, що Президент несе, а не говорить з екранів чи на якихось зустрічах. Наша позиція сьогодні визначена з тієї значимості зовнішньополітичної діяльності, які здійснюється Україною сьогодні”.

Втім, регіонали не виключають, що наступного тижня голосуватимуть за кандидатуру Огризка. Лідерка Партії регіонів Раїса Богатирьова: “Ми переконані, що у Огризка є всі можливості до вівторка позустрічатися з народними депутатами. Ми, як представники антикризової коаліції зберемо збори коаліції, і є дуже великий відсоток, що буде ухвалене позитивне рішення”.

Розгляд кандидатури Володимира Огризка на посаду керівника МЗС перенесли на вівторок.
XS
SM
MD
LG