Доступність посилання

ТОП новини

Прибирай, а то звільнять!


Юлія Рацибарська Слухати: Дніпропетровськ, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Обласна влада Дніпропетровщини на сесіях місцевих рад у квітні ініціюватиме відставку міських голів і голів райдержадміністрацій, які так і не впорались зі сміттям. Проблему прибирання стихійних звалищ в області не можуть розв’язати від початку року. Вже залучили і картографів із надточними приладами, які створюють карту звалищ побутових відходів, і дільничних міліціонерів, котрих уповноважили складати протоколи на тих, хто смітить. Але усі новації малоефективні.

Сміттєві краєвиди...
Першими можуть полетіти голови міст і районів, де з початку року не спромоглися прибрати й третини смітників, їх уже називають: це Орджонікідзе, Новомосковськ, Юріївський, Софіївський та П’ятихатський райони. Але найбільше претензій в обласної влади до Дніпропетровська — тут із майже 300 звалищ ліквідували тільки 88, і це при тому, що додатково щодня у місті на сміття «кидають» 14 одиниць спецтехніки.

Варіантів багато — рішення немає

Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Сергєєв каже, що проблема міської влади у тому, що вона ніяк не дійде згоди, що робити зі «сміттєвим» возом.

Віктор Сергєєв: "Питання гостро поставимо на відповідних сесіях".
«Одні спеціалісти казали, що потрібно реанімувати і привести в норму заборонене сміттєзвалище на «Ігрені». Це коштувало б 3 млн євро. Інший спеціаліст каже — та ні, давайте новим полігоном займемося, хоча нам відомо, що є колективне звернення 500 чи 600 людей про те, що це неприпустимо. Третій спеціаліст виступає — та ні, давайте сміттєспалювальний завод розбудовувати. У міста немає єдиного розуміння, як все це організувати”, – зауважив Віктор Сергєєв.

Нові терміни для подолання сміттєвої проблеми

Між тим часу на роздуми лишається не так і багато — за приписом голови облдержадміністрації, влада на місцях має забезпечити чистоту до 1 квітня, інакше — прощайся із кріслом. До речі, термін час від часу переносять, раніше казали, що в області почистішає до 1 лютого.

В облдержадміністрації запевняють — цього разу налаштовані рішучіше: за місяць заступники голови роз’їдуться містами і районами, щоб на сесіях місцевих рад вимагати відставки перших осіб.

Віктор Сергєєв: «Так питання було поставлене губернатором, і я звик до того, що питання, які ставляться губернатором, 100-відсотково в області вирішуються. Питання гостро поставимо на відповідних сесіях — щодо перших осіб чи фахівців, які відповідають за напрямок, це нюанси, але пропозиції ми вже готуємо».

Міська влада Дніпропетровська заяви обласного керівництва не коментує. Перед новим роком міський голова Іван Куліченко, коли проти нього порушили кримінальну справу, пішов на лікарняний. За місяць він вийшов на роботу, але обіцяної після одужання прес-конференції журналісти чекають і досі.

Хто на бруді піариться?

Обласна ж влада проблеми зі сміттям розв’язує демонстративно — на засіданнях та селекторних нарадах, а ще приймає скарги телефоном гарячої лінії «Дніпропетровщина без сміття». За півтора місяця звернулося 4 тисячі невдоволених. Половину звалищ прибрали, звітують чиновники.

На проблемі з брудом чимало охочих зробити «піар». Місцеві «зелені» збирали спеціальну прес-конференцію, щоб проголосити Дніпропетровськ «сміттєвою столицею України». Тепер один із місцевих інтернет-сайтів, який називає себе сайтом неофіційної підтримки міськвиконкому, оголосив фотоконкурс на найкращий сміттєвий краєвид.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG