Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі почалася масштабна акція усунення із державних посад співробітників колишніх комуністичних спецслужб.


Єва Поштар Варшава, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В четвер у Польщі набрав чинності найбільш жорсткий у всій пострадянській Європі варіант люстраційного закону. Перший люстраційний закон у Польщі парламент ухвалив ще 1997 року. Тоді під дії закону підпадали лише найвищі посадові особи в державі: президент, прем’єр, депутати парламенту. За останні 10 років польський парламент вносив чергові поправки до закону, поширюючи його дію на інших посадових осіб. Найновіший варіант закону наказує звільнити з роботи усіх тих, хто співпрацював з колишніми комуністичними спецслужбами.

В роботі польських комуністичних спецслужб велике значення мали доноси від таємних співробітників. Документи, що збереглись в архівах Інституту національної пам'яті було написано в 70-ті роки (один в Гданську-don 1). Виготовили їх секретні співробітники підписані "J-2" та "Щирий".
Від четверга всі посадові особи Польщі – від президента держави до директора початкової школи в глухому селі— мають підписати заяву: "Ніколи не був агентом комуністичних спецслужб". Відмова від підпису або неправдиве свідчення означатиме негайне звільнення з посади.

Обов’язок пред’явити в Інститут національної пам''яті так зване "люстраційне освідчення" стосується керівників державних установ, політичних організацій, правлінь державних підприємств та банків, суддів, адвокатів, депутатів місцевих рад, керівників і наукових співробітників вищих навчальних закладів, вчителів, журналістів.

Одні вітають новий закон, інші критикують

Перевірці може бути піддано майже мільйон осіб. Про ідею люстрації та декомунізації в Польщі публіцист Рафал Зіемкєвич сказав Радіо Свобода: «На мою думку, приклад Польщі засвідчує, що відсутність люстрації породжує набагато більше лиха, навіть якщо її здійснити в найбільш жорсткому варінаті. Цю справу найкраще вирішити одним ударом – раз і назавжди. Ми роками ставились до люстрації в Польщі, як, скажімо, до відрізування по шматку собачого хвоста».

На думку опонентів люстраційного закону його окремі статті суперечать польському законодавству. Справу розглядатиме Конституційний суд. Представник Гельсінкського фонду прав людини професор Збігнєв Голда зазначив: «Я сподіваюсь, що Конституційний суд відхилить низку статтей люстраційного закону. Маю на увазі хоча б статтю, яка забороняє виконувати професійні обов"язки журналістам, запідозреним у співпраці з комуністичними спецслужбами. На мою думку, це недопустиме. Можна заборонити комусь писати статті лише з огляду на їхній зміст, а не тому, хто їх пише».

Стежили і за українцями

За даними архівів Інституту національної пам''яті, комуністичні спецслужби в Польщі стежили також за представниками української національної меншини. Наприклад, у місті Гданську операції стеження за польськими українцями проводили під гаслом "Сотня".

Спецслужби стежили, між іншим, за одним з українських активістів Олегом Гнатюком. Нещодавно пану Гнатюку Інститут національної пам''яті надав статус особи, скривдженої комуністичною спецслужбою. Це йому дозволило ознайомитись зі своєю справою в архіві.

Олег Гнатюк розповів: «Я бачив доноси на себе. Вони варті того, щоб їх викинути на смітник. Те, про що доносили, було загальновідоме: кого обрали до правління, хто був активним. Ми не маємо чого боятись».

Матеріали до теми:

• У Польщі почалася масштабна акція усунення із державних посад співробітників колишніх комуністичних спецслужб. • Польща відкликає своїх дипломатів, причетних до спецслужб. • Чи співпрацював із комуністичними спецслужбами приятель і колега папи Івана Павла Другого? • Польський уряд хоче усунути з назв вулиць імена діячів комуністичного руху. • Справа відставки польського архієпископа Вєльгуса буде переломною в процесі декомунізації держави, вважають аналітики.
XS
SM
MD
LG