Доступність посилання

ТОП новини

Чи існують коаліційно-опозиційні перспективи?


Тетяна Ярмощук Київ, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи реальні перспективи розпаду коаліції? Наскільки єдина українська опозиція? Чи стане, зрештою, Володимир Огризко міністром закордонних справ? І чи виконуватимуться домовленості між Президентом, Прем’єром і спікером? Ці питання навряд чи вже розв’яже останній день політичного тижня.


Наскільки дієвою буде третя спроба парламенту затвердити президентського ставленика Володимира Огризка міністром закордонних справ? Лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова каже, що нині він має великі шанси очолити МЗС:

“Ми переконані, що у Огризка є всі можливості до вівторка позустрічатися з народними депутатами. Ми, як представники антикризової коаліції, зберемо збори коаліції, і є дуже великий відсоток, що буде ухвалене позитивне рішення”.

Втім, таке рішення регіоналів наштовхується на шантаж партнерів по коаліції – комуністів. Якщо голосування за Огризка буде позитивним, каже Петро Симоненко, комуністи ставитимуть питання про вихід з коаліції:

“Огризко та Тарасюк – це одне і теж. Огризко буде, заглядаючи у рот Президенту, говорити те, що Президент несе, а не говорить з екранів чи на якихось зустрічах. Наша позиція сьогодні визначена із тієї значимості зовнішньополітичної діяльності, яка здійснюється Україною сьогодні”.

Хоча й після переговорів Ющенка з Януковичем у середу між бютівцями та нашоукраїнцями відчувалося певне напруження, утім, опозиція видається єдиною. За словами представники БЮТу Анатолія Семиноги, їхні подальші плани залежатимуть від понеділкової зустрічі у Президента:

“Наші плани залежать насамперед від влади. Якщо влада перейметься цими проблемами і вирішуватиме проблеми, які ми сьогодні накреслили у сімнадцяти пунктах , то ми співпрацюватимемо з цією владою. Якщо таких рішень не буде, ми будемо адекватно реагувати на ситуацію. Це може бути чи блокування роботи Верховної Ради, чи інші засоби, доступні опозиції”.

Що ж тепер? Політолог Олександр Палій:

“З боку коаліції будуть намагання розхитати єдність двох опозиційних політичних сил. Слід очікувати нарощування зусиль опозиції щодо тиску і спроби пошуку нових юридичних можливостей для розпуску парламенту і проголошення дострокових парламентських виборів”.

Хоча голова Секретаріату Президента дуже різко висловився на адресу урядової коаліції, яка відклала розгляд кандидатури Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ, сам Віктор Ющенко, очевидно, не вважає, що діалог неможливий. Принаймні, він запросив до себе Віктора Януковича, Олександра Мороза та лідерів парламентських фракцій, щоб обговорити нинішню ситуацію. Зустріч має відбутися у понеділок.
XS
SM
MD
LG