Доступність посилання

ТОП новини

«Супер-терорист» взяв відповідальність за теракти 11 вересня


Сергій Куделя Вашингтон, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство оборони США оприлюднило вчора текст свідчень Халіда Шейха Мохаммеда, обвинуваченого в організації терактів 11 вересня. Під час спеціальних слухань, проведених минулими вихідними на військовій базі Гуантанамо, Мохаммед визнав свою участь у підготовці Аль-Каїдою понад 30-ти терактів, спрямованих проти США, зокрема і тих, що були здійснені у 2001 році у Нью-Йорку та Вашингтоні. Мохаммед, затриманий американський спецслужбами майже 4 роки тому, заявив, що відповідав за виконання усіх воєнних операцій Аль-Каїди у різних частинах світу.

Халід Шейх Мохаммед
(AFP)
Один із провідників Аль-Каїди Халід Шейх Мохаммед не вважає себе терористом. У своїх свідченнях він називає діяльність Аль-Каїди боротьбою проти американського панування на Близькому Сході і порівнює її із війною американських колоній за незалежність від Британської імперії. В уявленні Мохаммеда Осама бін Ладен постає сучасним Джорджом Вашингтоном, який в ролі лідері Аль-Каїди перетворився на героя для багатьох мусульман.

Серед операцій, які він особисто планував, Мохаммед називає зокрема напад на Світовий Торговельний Центр у Нью-Йорку у 1993 році, теракт у нічному клубі в Індонезії у 2002 році та низку замахів на колишніх президентів США та на главу Ватикана Івана Павла ІІ. У своїх свідченнях він також стверджує, що від початку до кінця розробляв усі теракти, здійснені 11 вересня 2001 року.

Освіту здобув у США

Мохаммед народився у Пакистані, але отримав освіту в університеті американського штату Північна Кароліна. У своїх свідченнях, які він надавав арабською та англійською мовами, Мохаммед називає себе ворогом США і вважає смерть невинних людей побічним наслідком війни проти американського уряду. Лише один раз у свідченнях Мохаммед висловлює каяття за скоєні вбивства – і лише коли йдеться про дітей. “Я не люблю вбивати дітей”, – каже він.

Правозахисники та деякі експерти сумніваються у достовірності свідчень

Після затримання американськими спецслужбами у 2003 році Халіда Шейха Мохаммеда утримували більшість часу на таємних базах ЦРУ. Лише нещодавно, після шквалу критики з боку правозахисних організацій, американці перевели його на військову базу Гуантанамо. Мохаммед каже, що свої попередні свідчення він давав під тортурами американських військових.

І навіть зараз представники деяких правозахисних організацій ставлять під сумнів достовірність його свідчень. Представник організації “Міжнародна Амністія” Ніл Даркін зазначив: “Ми повинні з осторогою ставитися до цих свідчень. Вони були надані під час таємного процесу, який не є судовим процесом. Це трибунал, який встановлює його статус учасника бойових дій. І жоден адвокат не був туди допущений”.

Експерти також ставлять під сумнів достовірність свідчень Мохаммеда з іншої причин. Вони вважають, що він намагається перебільшити свою роль у діяльності Аль-Каїди і зобразити себе у ролі супер-терориста. Окрім участі у розробці терактів, Халід Шейх Мохаммед також стверджує, що особисто вбивав людей. Зокрема, він заявив, що власноруч відрізав голову репортеру газети “Уолл Стріт Джорнал” Деніел Перлу, який зник у Пакистані понад 4 роки тому.

Мохаммеду можуть надати статус учасника бойових дій

Окрім Шейха Мохаммеда свої свідчення під час слухань надаватимуть ще 14 в''язнів бази Гуантанамо. Усі вони позбавлені адвокатів і користуються допомогою юридичних радників. По закінченню слухань Президент США Джордж Буш повинен встановити відповідність затриманих статусу учасника бойових дій. У випадках надання такого статусу вина затриманих має бути доведена на військовому трибуналі.
XS
SM
MD
LG